Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Εχούντ Μπάρακ

Δε θα μπορούσε να ξεκινήσει χειρότερα η θερινή περίοδος των κοινοβουλευτικών διακοπών για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ενα χρόνο μετά τη θριαμβευτική του νίκη επί του, τότε, ηγέτη του «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του (56%) στην εκλογική ιστορία του Ισραήλ, ο Εχούντ Μπάρακ βαίνει ολοταχώς προς την απώλεια της εξουσίας.

Οι διαρκείς επιθέσεις της αντιπολίτευσης, που έχουν πάντα ως στόχο τις επιλογές του Μπάρακ σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους, απέδωσαν, τελικά, καρπούς. Τελευταία αφορμή, η πολυήμερη σύνοδος κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπάρακ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι «είχε την πρόθεση να κάνει πολλές υποχωρήσεις». Ασχέτως αν η σύνοδος έληξε χωρίς αποτέλεσμα, και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρέβη ούτε σε ένα σημείο τις πάγιες θέσεις της ισραηλινής διπλωματίας, τα πλήγματα σε βάρος του Μπάρακ ήταν αλλεπάλληλα.

Ο υποψήφιός του για την Προεδρία, Σιμόν Πέρες, απορρίφθηκε από την Κνεσέτ που επέλεξε το συντηρητικό και, συγκριτικά άγνωστο, Μοσέ Κατσάβ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί παραιτήθηκε και η τελευταία ολομέλεια της Κνεσέτ, πριν τις διακοπές, ενέκρινε, στην πρώτη από τις τρεις απαραίτητες ψηφοφορίες, την πρόταση για πρόωρες εκλογές. Οι τρεις μήνες που απομένουν για την επαναλειτουργία της Κνεσέτ δε μοιάζουν αρκετοί, σύμφωνα με αναλυτές, για να ανασχηματίσει ο Μπάρακ την κυβέρνησή του, κερδίζοντας την πλειοψηφία των Ισραηλινών βουλευτών. Ούτε, όμως, είναι αρκετοί για να επιτευχθεί συμφωνία με τους Παλαιστινίους, τουλάχιστον με βάση τις θέσεις που οι δύο πλευρές υποστηρίζουν μέχρι στιγμής.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ