Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θέσεις των άλλων κομμάτων

Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης βοηθάει την κυβέρνηση στη γρήγορη εφαρμογή των θέσεών της.

Η εξαγγελία των θέσεων της ΝΔ πριν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιος υιοθέτησε τις θέσεις του άλλου. Η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ;

Η ΝΔ προτείνει τη δημιουργία αυτόνομων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με τη νομική μορφή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Δηλαδή, τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχείρηση.

Προτείνει αύξηση των νοσηλίων - δηλαδή ακόμη περισσότερη συμμετοχή του ασθενή, μέσα από την «αναγνώριση του πραγματικού ημερήσιου νοσηλίου».

Προτείνει μια σειρά διοικητικών διαχειριστικού τύπου μέτρων, όπως την εφαρμογή των μάνατζερ και την κατάργηση του δημόσιου λογιστικού.

Οι θέσεις, οι προτάσεις και η τακτική της ΝΔ συνιστούν μια μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση, να προχωρήσει στις ανατροπές στην υγεία, με πιο ολοκληρωμένο και βίαιο τρόπο. Ετσι, η ΝΔ δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να δημαγωγεί ότι, δήθεν, ασκεί φιλολαϊκή πολιτική και περιορισμό στη δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ο ΣΥΝ, μέσα από τη δήλωση του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου, προσπαθεί να υποτιμήσει το ρόλο και το χαρακτήρα των μέτρων, ότι, δήθεν, δεν είναι και τίποτα καινούριο και σπουδαίο, ότι είναι «ένα πακέτο προθέσεων που και στο παρελθόν έχουν εξαγγελθεί, χωρίς ποτέ να εφαρμοστούν».

Η ανακοίνωση, όμως, του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ κάνει ένα βήμα παραπέρα πλησιάσματος προς την πολιτική της κυβέρνησης και σημειώνει ότι έπρεπε ήδη (αυτά) να έχουν εφαρμοστεί προ πολλού». Γιατί είναι «διορθωτικές παρεμβάσεις με μέτρα τεχνοκρατικού περιεχόμενου». Κατά τα άλλα, συνεχίζει να μιλάει για την ανάγκη αναβάθμισης, διαφύλαξης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας.

Το ΔΗΚΚΙ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, διαπιστώνει ότι τα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και ότι δε δίνουν λύσεις στα σημερινά προβλήματα.

Ταυτόχρονα όμως, την ιδιωτικοποίηση τη χαρακτηρίζει ως «άκριτη». Με τον τρόπο αυτό, δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι η θέση του απέναντι στην επιχειρηματική δράση στον τομέα υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ