Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ
Δραματικές ανατροπές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Η κυβέρνηση με την πολιτική της απαξίωσε τα δημόσια νοσοκομεία και δημιούργησε καταστάσεις αίσχους σαν κι αυτές στη φωτογραφία - που τραβήχτηκε προχτές - και δείχνει ιατρικά ιστορικά και εξετάσεις ασθενών
Η κυβέρνηση με την πολιτική της απαξίωσε τα δημόσια νοσοκομεία και δημιούργησε καταστάσεις αίσχους σαν κι αυτές στη φωτογραφία - που τραβήχτηκε προχτές - και δείχνει ιατρικά ιστορικά και εξετάσεις ασθενών
Στις 28.7.2000 ανακοινώθηκε το σχέδιο θέσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, για την ανατροπή του συστήματος Υγείας, με τίτλο «Υγεία για τον πολίτη».

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλάζουν ριζικά τη μέχρι σήμερα δομή του υγειονομικού συστήματος, ανοίγοντας το δρόμο για το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο, αμερικανικό μοντέλο υγείας, που σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί ως πτωχοκομείο και μόνο όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα.

Ολες οι προτάσεις κινούνται στη λογική της ελεύθερης αγοράς (προσφορά - ζήτηση), προτάσεις που αλλάζουν εκ βάθρων τη μέχρι σήμερα οργάνωση, λειτουργία και χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

Γι' αυτό λέμε ότι δεν είναι κάποια επιμέρους μέτρα, όπως προβάλλεται, που θα βελτιώσουν τα κακώς κείμενα στο υπάρχον δημόσιο σύστημα, αλλά είναι μια δέσμη συστηματοποιημένων μέτρων στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο και την αστική τάξη (ΑΤ) της χώρας μας.

Από εδώ απορρέει και η δήλωση πυγμής του υπουργού ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε, «ο κόσμος να έρθει τα πάνω - κάτω».

Εξάλλου το έδαφος για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση έχει αρχίσει να το προετοιμάζει εδώ και χρόνια, απαξιώνοντας το δημόσιο σύστημα και αναδεικνύοντας τον ιδιωτικό τομέα σε πρωταγωνιστή, σε κυρίαρχο πυλώνα άσκησης πολιτικής για την Υγεία. Παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν αυτό το γεγονός.


Ο ιδιωτικός τομέας ισχυροποιείται . Το '98 ο τζίρος των εταιριών στο χώρο της Υγείας έφθασε τα 100 δισ. Μέχρι το '96 τα διαγνωστικά κέντρα έχουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης κερδών 26%. Το α΄ εξάμηνο του '99 τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο αυξήθηκαν έως και 710%. Μεταξύ '97-'98 τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών αυξήθηκαν κατά 82,68%, ενώ το 51,2% του τζίρου τους αποτελούν οι ασφάλειες ζωής.

Ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται . Στα δημόσια νοσοκομεία μεγάλο μέρος κρεβατιών δεν έχει αναπτυχθεί και παραμένει μόνο ως νούμερο στους Οργανισμούς. Πχ στο ογκολογικό Κηφισιάς αναπτύχθηκαν μόνο 170 κρεβάτια, έναντι 300 που ορίζονται στον Οργανισμό του, ενώ μετά τις καταστροφές του σεισμού οι κλινικές του μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία και είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει ξανά.

Τα τελευταία χρόνια «έκλεισαν», μέσα από τη μεταφορά τους, ορισμένες νοσοκομειακές μονάδες και δραστηριότητες δημόσιου τομέα, όπως πχ το νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, η κλινική του ΙΚΑ «Ζωοδόχος Πηγή» που είχε ενσωματωθεί στο νοσοκομείο «Τσαγκάρη», μετονομαζόμενο σε «Αμαλία Φλέμιγκ». Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών στην Αθήνα...

Επίσης μειώθηκαν κρεβάτια, μέσα από ανακαινίσεις των νοσοκομείων. Πχ από τα 535 κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) πανελλαδικά, λειτουργούν μόνο τα 298, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο δημόσιος τομέας απαξιώνεται και μέσα από τα καθημερινά φαινόμενα δυσλειτουργίας, γραφειοκρατίας ρουσφετολογίας, με τα φακελάκια, τις μακρόχρονες λίστες αναμονής, την έλλειψη κλινών (ιδιαίτερα στις ΜΕΘ), προσωπικού και μηχανημάτων βιοϊατρικής τεχνολογίας. Λόγω αυτών των ελλείψεων τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν υπέρογκα ποσά στον ιδιωτικό τομέα και έτσι, ουσιαστικά, στηρίζουν τη λειτουργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κλινικών, εις βάρος του Δημοσίου και των ασφαλισμένων.

Ορισμένα παραδείγματα που αναδεικνύουν ότι σήμερα το Δημόσιο είναι ο βασικός οικονομικός αιμοδότης του ιδιωτικού τομέα και κυρίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη:

  • Κάθε χρόνο, έξι δημόσια νοσοκομεία στην Αττική χάνουν 5 δισ. δρχ. που πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα από έλλειψη αξονικών και μαγνητικών τομογράφων.
  • Οι δαπάνες νοσηλίων του Δημοσίου, πλην στρατιωτικών και λιμενικών, του 1999 για παρακλινικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα ήταν 32,2 δισ. δρχ. και για νοσοκομειακή περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές 8,7 δισ. δρχ.
  • Το ΙΚΑ πλήρωσε για το 1998 σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα 12,2 δισ. δρχ. και σε ιδιωτικές κλινικές μόνο της Αττικής το ποσό των 3,9 δισ. δρχ.

Αλλο παράδειγμα διαπλοκής δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που επιφέρει τεράστια κέρδη στα μονοπώλια είναι η πολιτική προμηθειών του δημόσιου συστήματος.

Αυτά τα αρνητικά δεδομένα του δημόσιου τομέα προκαλούν δυσαρέσκεια κι αγανάκτηση σε μισθωτούς, συνταξιούχους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες. Το γεγονός αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί για να υποκλέψει τη συναίνεσή τους, ώστε να εφαρμόσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες την αντιλαϊκή της πολιτική. Πατάει πάνω στην άσχημη κατάσταση για να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις.

Ετσι η προπαγάνδα της στηρίζεται, αφ' ενός μεν στην ανάδειξη των αρνητικών φαινομένων του σημερινού δημόσιου συστήματος υγείας (λίστες αναμονής, φακελάκια κλπ) και των ασφαλιστικών ταμείων και αφ' ετέρου στην προβολή των μέτρων που θα πάρει για τη δήθεν διόρθωσή τους. Πχ Στην προβληματική και ανεπαρκή υπάρχουσα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αντιπροτείνει και προβάλλει το θεσμό του προσωπικού γιατρού του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων κλπ, για να πείσει ότι θα δημιουργήσει δήθεν ένα σύγχρονο σύστημα ΠΦΥ προς όφελος του λαού.

Επίσης η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να βάλει περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη δράση του ιδιωτικού τομέα. Η αλήθεια όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν αντιμετώπισε την υγειονομική περίθαλψη ως αποκλειστική υποχρέωση του κράτους, βάζοντας έστω φραγμούς στον ιδιωτικό τομέα. Το αντίθετο μάλιστα. Τα είκοσι τελευταία χρόνια λειτούργησε το δημόσιο τομέα με τέτοιο τρόπο, ώστε να δρα όχι μόνο ως δίαυλος προς τον ιδιωτικό, αλλά και υποστηρικτικά του.

Με τις νέες εξαγγελίες όχι μόνο δεν υπάρχει αλλαγή στην κατεύθυνση, αλλά όλα αυτά που εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να 'ναι θεσμοθετημένα - πχ λειτουργία ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς - τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να τα θεσμοθετήσει, να διευκολύνει την επέκταση της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο της υγείας και ταυτόχρονα, ασκώντας περιοριστική πολιτική, να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση προς το δημόσιο τομέα υγείας.

Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της θέλει να υλοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες θέσεις, όπως αυτές εκφράστηκαν και πρόσφατα στη σύνοδο της Φέιρα στη βάση ότι ουσιαστικά υπεύθυνος είναι ο κάθε άνθρωπος για τον κλονισμό της υγείας του και πρέπει να πληρώσει για την αποκατάστασή της!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org