Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΓΑΛΛΙΚΟΥ
Αναβολή της εγκατάστασής τους

Για τα τέλη του Οκτώβρη μετατέθηκε η εγκατάσταση των τσιγγάνων που ζουν στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, στον οργανωμένο καταυλισμό στο Στρατόπεδο "Γκόνου" που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ των Δήμων Μενεμένης, Αμπελοκήπων και Εύοσμου. Στα γραφεία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν οι εγγραφές των οικογενειών που δικαιούνται να μείνουν στο στρατόπεδο και δεν είναι άλλες από τις οικογένειες που μέχρι πέρυσι διέμεναν στην περιοχή του Εύοσμου.

Εως χτες 140 οικογένειες είχαν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα αρμόδια γραφεία της Νομαρχίας, ενώ σήμερα η διαδικασία θα σταματούσε προκειμένου να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη οι δικαιούχοι που έχουν φύγει και μένουν προσωρινά στις περιοχές της Κομοτηνής. Σύμφωνα με το σχεδιασμό στον καταυλισμό θα μπορέσουν να εγκατασταθούν 250 οικογένειες, περίπου 2.500 άνθρωποι. Η κάθε οικογένεια θα έχει ένα κατάλυμα και θα της διατεθούν επιπλέον 200 τ.μ., όπου θα μπορεί να κτίσει ή να κατασκευάσει ό,τι αυτή θέλει. Στο χώρο θα υπάρχουν επίσης κοινόχρηστες τουαλέτες και λουτρά.

Σκιά στον "ονειρικό" αυτό χώρο αποτελεί το γεγονός ότι η ενοικίαση του στρατοπέδου, που είναι πενταετής, θα λήξει σε λιγότερο από 2,5 χρόνια, με αποτέλεσμα οι ίδιοι αυτοί σκηνίτες να βγουν στο δρόμο και στην εκ νέου αναζήτηση στέγης. Ο ίδιος ο Σύλλογος των Τσιγγάνων λίγους μήνες πριν είχε θέσει το ζήτημα υπόψη των αρμοδίων και είχε επισημάνει ότι με τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στη διαμόρφωση του Στρατοπέδου "Γκόνου" θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί κτήματα σε τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου και θα μπορούσαν να ζήσουν για πάντα οι οικογένειες των σκηνιτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ