Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Ψάχνουν τις... αρμοδιότητες

Συντηρεί την επίθεση στην Αυτοδιοίκηση για τη μετά το σεισμό κατάσταση η κυβέρνηση. Με χτεσινές δηλώσεις της, το πρωί στο Μενίδι, η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, εγκαλούσε ουσιαστικά την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση "γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους". Μάλιστα, αναφερόμενη στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μενίδι, κατά τη χορήγηση του επιδόματος των 200.000 δραχμών, η υπουργός είπε πως αν δε συνεργαστεί ο δήμος με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, θα αναγκαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα, που δεν προσδιόρισε.

Το μεσημέρι δε, σε άλλες δηλώσεις της, η υπουργός έλεγε πως "γενικά δεν υπήρξε πρόβλημα συνεργασίας με δήμους και νομαρχίες, πέρα από το Μενίδι". Αντιφάσεις που δείχνουν την τακτική της κυβέρνησης από τη μία να συντηρεί την επίθεση στην Αυτοδιοίκηση για να μην επωμίζεται η ίδια το πολιτικό κόστος των προβλημάτων και ανεπαρκειών και από την άλλη να μην έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους αιρετούς.

Την ίδια ώρα κι ενώ πολλοί σεισμοπαθείς περιμένουν ακόμα μηχανικό να περάσει από το σπίτι τους να καταγράψει τις ζημιές, νομάρχες και κυβέρνηση... διερευνούν ποιος θα κάνει τους δεύτερους ελέγχους. Συγκεκριμένα, με χτεσινό έγγραφό του προς τους νομάρχες, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Βερελής,δηλώνει πως ο έλεγχος των οικημάτων που έχουν υποστεί ζημιές θα γίνει αποκλειστικά από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές του υπουργείου. Η συγκεκριμένη, όμως αρμοδιότητα, ανήκει στις νομαρχίες, όπου και κατατίθενται τα πρωτόκολλα των αυτοψιών και κατεδαφίσεων. Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ επικαλείται στο έγγραφό του Κανονιστικό Διάταγμα του 1941, το οποίο προβλέπει πως σε περίπτωση πολέμου, σεισμού ή άλλης θεομηνίας, η κεντρική διοίκηση μπορεί να αναλάβει τη σχετική αρμοδιότητα.

Χτες το βράδυ, το προεδρείο της ΕΝΑΕ συναντήθηκε με τον Χρ. Βερελή, από τον οποίο ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή οι έλεγχοι να γίνουν από τις νομαρχίες. Προηγήθηκε σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης, όπου τέθηκε ζήτημα αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και προβλημάτων που θα προκύψουν στη συνέχεια, καθώς τα πρωτόκολλα των κατεδαφίσεων τηρούνται στις νομαρχίες.

Με δήλωσή του στο "Ρ", ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Θ. Κατριβάνος τόνισε: "Ζητάμε την εφαρμογή του νόμου. Υπάρχουν διατάξεις που προσδιορίζουν τις ευθύνες και αυτές πρέπει να αναλάβει ο καθένας σύμφωνα με το νόμο. Το Διάταγμα του '41, που επικαλείται ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δεν έχει καμία εφαρμογή, όπως και δεν εφαρμόστηκε στους σεισμούς της Κοζάνης και των Γρεβενών. Βγήκε τότε για να αντιμετωπίσει πρόσκαιρα η κυβέρνηση τους βομβαρδισμούς". Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Θ. Κατριβάνος σημειώνει ότι στόχος είναι "να αφαιρέσουν αρμοδιότητες από τη ΝΑ. Να μας αγνοήσουν, καθότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ