Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αϊ σιχτίρ, μπαγαπόντηδες!

Νάτοι! Οι "ευαίσθητοι" κυβερνώντες. Ολοι να τάσσονται στο πλευρό των σεισμοπαθών. Να συμμερίζονται τον πόνο τους. Να κλαίει η ψυχή τους για τα βάσανά τους. Να συσκέπτονται καθημερινά στα υπουργεία, ψάχνοντας τρόπους να τους βοηθήσουν. Να ξημεροβραδιάζονται στα παραπήγματα. Οι "ευγενείς" και οι "προύχοντες" αγκαλιά με την "πλέμπα", οι Κολονακιώτες να μετακομίζουν στον Κολωνό.

Ο "καθηγητής" Σημίτης να μεταλλάσσεται σε "λαϊκή παρηγορήτρα" μέσα στα τσαντίρια. Ο "δράκουλας" της λιτότητας Παπαντωνίου, στο ρόλο του "καλού Σαμαρείτη". Ο κυβερνητικός "μεγαλοεργολάβος" της ολιγαρχίας Λαλιώτης, "σκαπανεύς" της "ανοικοδόμησης" των ερειπωμένων λαϊκών συνοικιών. Ο κυβερνητικός "σερίφης" κατά των απεργών εργαζομένων και των αγωνιζομένων αγροτών Γιαννόπουλος, να ενδύεται την τήβεννο του "λαϊκού δικαστή" και να σηκώνει τη ρομφαία κατά των εργολάβων της δολοφονικής αισχροκέρδειας.

Πού τη βρήκατε, μωρέ, εσείς την ευαισθησία για τους σεισμοπαθείς και την πουλάτε "τοις μετρητοίς"; Τι ξέρετε εσείς των πολιτικών "τζακιών" και οι "νεόπλουτοι" από τον πόνο που νιώθει ο βιοπαλαιστής, όταν πέφτει το σπίτι του, που έκτισε με το αίμα της ψυχής του, αφού ζείτε στη βίλα που κληρονομήσατε από τον πλούσιο μπαμπά σας, ή την αποκτήσατε από το προσοδοφόρο επάγγελμα της πολιτικής;

Τα λόγια παρηγοριάς που ξεστομίζετε δε βγαίνουν από την καρδιά σας. Κάθε λέξη σας κι ένα ψέμα. Κάθε υπόσχεσή σας και μια κοροϊδία. Κάθε "συμπονετικό" χτύπημά σας στην πλάτη του ξεσπιτωμένου, παγερό ακούμπημα φιδιού. "Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι", εύχεστε "περαστικά" και "κουράγιο" στις χαροκαμένες μάνες, στους τραυματίες και στους ανέστιους. Θα θέλατε να τους καταραστείτε, λέγοντάς τους κατάμουτρα "και του χρόνου". Γιατί έχετε υπολογίσει πως η ζημιά του σεισμού θα υπολείπεται των κερδών των εργολάβων σας που θ' ανοικοδομήσουν τα χαλάσματα. Οπως ευχόσασταν ψιθυριστά για "ειρήνη στα Βαλκάνια" κι από μεριά υπογράφατε και χαιρόσαστε για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, δίνοντας το σύνθημα στα ντόπια "κοράκια" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να ορμήσουν για το μερίδιο της "λείας" που τους αναλογεί από την "ανοικοδόμηση" των πολεμικών ερειπίων.

Τα "ψίχουλα" που προσφέρετε στους χαροκαμένους του σεισμού δε φτάνουν ούτε για τα κόλλυβα των νεκρών τους. Οσους επέζησαν στα χαλάσματα και θέλουν να ξαναχτίσουν το σπίτι τους, τους καταχρεώνετε με δάνεια στις "αχόρταγες" τράπεζες. Υπόσχεστε "πενταροδεκάρες" για να εξαγοράσετε συνειδήσεις, να "κλείσετε στόματα" και να προλάβετε τους αγώνες των σεισμοπαθών. Προσποιείστε δείχνοντας "καλή διαγωγή", περιμένοντας να την εξαργυρώσετε στις εκλογές με ψήφους.

Δεν πείθετε, όχι μόνο για την "κοινωνική ευαισθησία" σας, αλλά ούτε καν για τη "φιλανθρωπία" σας. Σας πήρανε χαμπάρι. Ολοι. Ακόμα κι εκείνοι που φαίνονται να έχασαν τον μπούσουλα και στεκόμενοι αμήχανοι έξω από τις σκηνές της κακόμοιρης ζωής τους δηλώνουν στα τηλεοπτικά μαρκούτσια "καλά περνάμε εδώ". Δεν ξεγελάτε κανέναν. Οσο κι αν σας εγκωμιάζουν τα ΜΜΕ. Οσο κι αν "τσοντάρουν" μερικά φραγκοδίφραγκα επιπλέον στο "φιλοδώρημά" σας προς τους "αναξιοπαθούντες", οι τραπεζίτες και οι άλλοι παραλήδες φίλοι σας, που δείχνουν κι αυτοί την "κοινωνική ευαισθησία" τους, διαφημίζοντας τις επιχειρήσεις τους πάνω στα χαλάσματα του σεισμού.

Κι αν κατορθώσετε να μετακομίσετε γρήγορα τους σκηνίτες, για να μην τους εύρουν εκεί οι εκλογές, δε θα μπορέσετε να σβήσετε την οργή τους και ν' αποφύγετε την τιμωρία, για το έγκλημά σας ν' αφήνετε τη σεισμογενή Ελλάδα σεισμικά αθωράκιστη, για την "κολεγιά" σας με τους εργολάβους της αρπαχτής, για την έλλειψη πολιτικής σας για τη λαϊκή στέγη.

Μέχρι τις εκλογές θα σας βρουν κι άλλοι "σεισμοί". Ακούτε ήδη τον "βρυχηθμό" των τρακτέρ στον θεσσαλικό κάμπο. Σε λίγο θα δείτε τους "γαβριάδες" της Παιδείας να σας φωνάζουν πάλι "καθίστε καλά". Κι από κοντά οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. Στο δρόμο της ΟΝΕ που πορεύεστε θα βρείτε πολλά εμπόδια. "Κουφάλες δεν ξοφλήσαμε"...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ