Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο δρόμο των αγροτικών κινητοποιήσεων

Οι περιβόητες παροχές είναι απλώς προεκλογικά "ψίχουλα", τα οποία, μάλιστα, θα ξαναμαζέψουν οι κυβερνώντες πολύ γρήγορα, τόνισε χτες ο Γ. Πατάκης σε συγκέντρωση στα Φάρσαλα

Πρώτος σταθμός στο δρόμο των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία - μετά την εκκίνησή τους, το περασμένο Σάββατο από τον Αμπελώνα - ήταν χτες τα Φάρσαλα.Επόμενος σταθμός, την ερχόμενη Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη, ο Τύρναβος.Κι ύστερα ο αγώνας θα κλιμακωθεί με νομαρχιακά συλλαλητήρια - πρώτα στην Καρδίτσα στις 22 Σεπτέμβρη,μετά στα Τρίκαλα στις 27 του μήνα και θ' ακολουθήσουν και οι άλλοι νομοί - και θα συντονιστεί σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Χτες το πρωί στην πλατεία των Φαρσάλων οι αγρότες της επαρχίας έδωσαν δυναμικό "παρών". Με δεκάδες τρακτέρ συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Λάρισας και Φαρσάλων,στέλνοντας αγωνιστικό "σινιάλο" στους συναδέλφους τους σ' όλη τη Θεσσαλία και προειδοποιητικό μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε ο Θ. Τσαλόπουλος,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της ΠΑΣΕ, αναφέρθηκε στα προβλήματα, παλιά και πρόσθετα, που αντιμετωπίζουν φέτος οι αγρότες και τα οποία - όπως τόνισε - είναι αυτά που τους αναγκάζουν να ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα. Κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους αγρότες, υπογράμμισε ότι αυτές δεν πρόκειται να ξεγελάσουν κανένα και να τον αποτρέψουν από το να συμμετάσχει στις φετινές κινητοποιήσεις. Οι περιβόητες παροχές - είπε - είναι απλώς προεκλογικά "ψίχουλα" τα οποία, μάλιστα, θα ξαναμαζέψουν οι κυβερνώντες πολύ γρήγορα. Κάποιες αυταπάτες που μπορεί να υπάρχουν και μέσα στον αγροτικό κόσμο - συνέχισε - το πολύ να κρατήσουν μέχρι την επομένη των ερχόμενων εκλογών. Μόνο που τότε - επισήμανε - θα είναι αργά για όσους από "ευκολόπιστοι" μετατραπούν σε "κοψοχέρηδες".

Στη συνέχεια ο Γ. Πατάκης αναφέρθηκε στα προϊόντα που παράγονται στα Φάρσαλα - κυρίως βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, σιτηρά και τεύτλα - και με συγκεκριμένα παραδείγματα και αριθμούς απέδειξε το μεγάλο μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στους παραγωγούς αυτών των προϊόντων η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, θέτοντας περιορισμούς στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, μειώνοντας τις τιμές και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Φέτος, δε, πρόσθετα και δυσβάστακτα προβλήματα στους καλλιεργητές των Φαρσάλων προκάλεσε η χαλαζόπτωση, που έπληξε δυο φορές μάλιστα την περιοχή.

Η Ελλάδα - τόνισε στη συνέχεια ο Γ. Πατάκης - έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί και να παρουσιάσει την καλύτερη αγροτική οικονομία από όλες τις χώρες της ΕΕ. Τη βοηθούν σ' αυτό οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, η εμπειρία, η αξιοσύνη και η εργατικότητα των αγροτών και η αξία των επιστημόνων της, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά με την επιστημονική γνώση τους στην αγροτιά και την αγροτική οικονομία. Ολα αυτά - συνέχισε - θα μπορούσαν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη δημιουργία ανταγωνιστικής γεωργίας, η οποία με τη σειρά της θα πρόσφερε τα μέγιστα στην εθνική οικονομία της χώρας μας. Δυστυχώς όμως - υπογράμμισε - οι ελληνικές κυβερνήσεις, ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές του Διευθυντηρίου της ΕΕ, δεν επιτρέπουν στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας να ορθοποδήσει και ν' αναπτυχθεί και οδηγούν τα αγροτικά νοικοκυριά στην πτώχευση και τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα.

Και σ' αυτό το σημείο ο Γ. Πατάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι φέτος οι αγώνες της αγροτιάς θα είναι πιο μαζικοί, πιο σκληροί, καλύτερα οργανωμένοι και συντονισμένοι, ώστε να είναι και πιο αποτελεσματικοί, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως κανένα εμπόδιο, ούτε οι υποσχέσεις και η προεκλογική παροχολογία, ούτε οι συκοφαντίες κατά του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, ούτε οι πιέσεις και οι εκβιασμοί κατά των αγροτών, ούτε ο αυταρχισμός των ΜΑΤ και τα δικαστήρια κατά των αγωνιστών, μπορούν να συγκρατήσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις του αγροτικού κόσμου.

Καταλήγοντας, ο Γ. Πατάκης κάλεσε τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού να συμπαρασταθούν στον αγώνα και να συμπαραταχτούν με τους αγρότες στην κοινή πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και η οποία πλήττει όλους το ίδιο σκληρά. Ταυτόχρονα, εξέφρασε και τη θέληση των αγροτών να σταθούν στο πλευρό των άλλων εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων στους δικούς τους αγώνες, που θα εκδηλωθούν πολύ γρήγορα. Αλλωστε, πάντα η αγροτιά διακρίνεται για την κοινωνική της αλληλεγγύη και δείγμα αυτής της αλληλεγγύης είναι και η απόφαση - η οποία ανακοινώθηκε στο χτεσινό συλλαλητήριο - των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών της Λάρισας, ν' ανοίξουν ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα, στον οποίο καλούν όλους τους αγρότες να καταθέσουν τον οβολό τους - ακόμα και από το υστέρημά τους - για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Αθήνας.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στο χτεσινό συλλαλητήριο υπογραμμίζεται ότι "η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας έχει οδηγήσει τις δυναμικές καλλιέργειες της επαρχίας μας στον περιορισμό και στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των αγροτών, μ' αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά προοπτική για συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητάς μας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των αντιαγροτικών μέτρων της ΚΑΠ, που θέτουν περιορισμούς, συνυπευθυνότητες, "προσφέρουν" χαμηλές τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, ενώ συγχρόνως το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί και τα χρέη στην ΑΤΕ συνεχώς αυξάνονται".

Στη συνέχεια αναφέρονται τα αιτήματα των αγροτών κατά προϊόν, όπως επίσης για τα χρέη, το κόστος παραγωγής, τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις και τονίζεται η απόφαση όλων για συνέχιση των αγώνων μέχρι την ικανοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ