Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δουλιά μέσα σε ρημαγμένα ντουβάρια!

Πληθαίνουν τα κρούσματα εκβιασμών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώνονται να δουλεύουν ακόμα και σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα!

Λίγες μόνο μέρες μετά το φονικό σεισμό και ενώ η γη συνεχίζει να τρέμει, η αυθαιρεσία αρκετών εργοδοτών φθάνει στο απόγειό της, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε κτίρια ακατάλληλα. Μια ακόμα βόλτα χτες στα βόρεια προάστια, στη Μεταμόρφωση, στο Μενίδι, επιβεβαίωσε ότι σε δεκάδες βιοτεχνίες και εργοστάσια, που στις προσόψεις τους φιγουράρουν κίτρινοι και κόκκινοι σταυροί, υπάρχουν εργάτες που δουλεύουν μέσα!

Το εργοστάσιο "Κ. Χρόνης ΑΕ" στη Μεταμόρφωση επισκέφθηκε χτες ο Γ. Μαυρίκος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, μετά το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ" για το τι συμβαίνει πίσω από τα χτυπημένα από το σεισμό ντουβάρια του κτιρίου, όπου στεγάζεται η επιχείρηση. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο και ο εργοδότης ξεπέρασε το "εμπόδιο", υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι γνωρίζουν τον κίνδυνο και ότι έλαβαν "ελεύθερα την απόφαση να συνεχίσουμε εργαζόμενοι στον τόπο εργασίας"!

Ο εργοδότης επιχείρησε να εμφανιστεί ότι προσφέρει και "κοινωφελές έργο". Οπως ισχυρίστηκε, έβαλε τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε παραγγελία του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας για πλαστικά που θα καλύπτουν τις σκηνές των αστέγων και ότι για αυτή την παραγγελία έδωσε καλύτερη τιμή από άλλες επιχειρήσεις...

Στην οδό Τατοϊου 297, το εργοστάσιο ΤΕΧΝΟΛΙΝ,είναι χαρακτηρισμένο ακατάλληλο (κίτρινος σταυρός), αλλά πέντε - έξι εργαζόμενοι είναι μέσα και δουλεύουν. Το εργοστάσιο αυτό είναι μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από το καταστραμμένο εργοστάσιο της ΡΙΚΟΜΕΞ, όπου τα συνεργεία συνεχίζουν το έργο ανάσυρσης των εγκλωβισμένων εργαζομένων.

Γύρω στα 50 μέτρα πιο κάτω βρίσκεται η επιχείρηση αλλαντικών ΔΕΡΒΟ (Τατοϊου 300). Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ακατάλληλο, αλλά και εδώ εργαζόμενοι δουλεύουν.

Ο Γ. Μαυρίκος, συνδικαλιστής, μάς δήλωσε σχετικά: "Από την περιοδεία που πραγματοποιήσαμε στα βόρεια προάστια, κυρίως στην περιοχή της Μεταμόρφωσης και του Μενιδίου, φαίνεται ότι πάρα πολλά μικροεργοστάσια, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις, χαρακτηρισμένες με κόκκινο και κίτρινο, υποχρεώνουν τους εργάτες να δουλεύουν. Δείχνει αυτό την ασυδοσία της εργοδοσίας, τη δίψα της για κέρδος, ακόμα και πάνω στα συντρίμμια και στους νεκρούς των σεισμών. Κάναμε σαφέστατο στους εργοδότες πως πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να βγουν οι εργάτες έξω, γιατί διαφορετικά δε διασφαλίζεται η σωματική τους ακεραιότητα.Επικοινωνήσαμε με τον υφυπουργό Εργασίας μέσα από αυτό το εργοστάσιο - "ΧΡΟΝΗΣ ΑΕ" - που έχει πρόβλημα και κάναμε σαφέστατο ότι η μεγάλη ευθύνη ανήκει στο υπουργείο και στην κυβέρνηση συνολικά. Διαφορετικά θα τους κατηγορήσουμε ότι συνεχίζουν να συντελούν και να παίζουν καθοριστικό ρόλο, το ρόλο του ηθικού αυτουργού, σε ένα έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη".

"Βοηθήστε μας!"

Την προσπάθεια εργοδοτών να βάλουν για δουλιά εργαζόμενες που έχουν σοβαρούς λόγους να ζητούν δευτεροβάθμιο έλεγχο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής και αναφέρει συγκεκριμένα: "Σε πολυκατοικία με βιοτεχνίες του Ταύρου (25ης Μαρτίου 7) έχει γίνει έλεγχος και έχει χαρακτηριστεί πράσινο. Στην επιχείρηση υποκαμίσων GILBY,οι εργαζόμενες βρήκαν από ένα υποστύλωμα δίπλα στις μηχανές τους, ανησύχησαν και ζήτησαν νέο έλεγχο. Ο εργοδότης με απαράδεκτο τρόπο ζήτησε να παραιτηθούν και συμπεριφέρθηκε με χυδαίο τρόπο στους εκπροσώπους συνδικάτου και Ομοσπονδίας".

"Βοηθήστε μας!", ήταν η έκκληση εργαζόμενης που μας τηλεφώνησε για να μας καταγγείλει ότι σε επιχείρηση στην οδό Καραμανλή στο Μενίδι, το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο και ότι ο εργοδότης τους υποχρεώνει να δουλεύουν στο υπόγειο. Δεν έδωσε άλλα στοιχεία, γιατί - όπως είπε - "όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα, εμάς ποιος θα μας προστατέψει από την απόλυση;".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ