Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής

Μετά από μακρόχρονες διαδικασίες, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας παρέδωσε χθες στον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα την κατάσταση μοριοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής, που οι αιτήσεις τους είχαν κριθεί νομότυπες. Στις πρώτες "θέσεις" (4ος σε σειρά) της κατάστασης αξιολόγησης των ραδιοφωνικών σταθμών που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την παροχή άδειας, είναι το ραδιόφωνο του "902 Αριστερά στα FM".

Οι νομότυπες αιτήσεις συνολικά ήταν 50, ενώ άδεια θα πάρουν οι 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί που αξιολογήθηκαν με περισσότερα μόρια. Μεταξύ των είκοσι ραδιοφωνικών σταθμών που συμπληρώνουν τα μόρια για να πάρουν άδεια, είναι οι: "Φλας 9,61", "ΑΝΤΕΝΝΑ", "Αθήνα 9,64", "Ξένιος 97,4", "Galaxy", "Κανάλι 1", "Επικοινωνία", "Σταθμός", "Μελωδία", ενώ ο "ΣΚΑΪ" κατέλαβε τη 18η θέση. Αντιδράσεις - όπως άλλωστε αναμενόταν - προκάλεσε ο "αποκλεισμός" ραδιοφωνικών σταθμών που δε συμπληρώνουν τα ανάλογα μόρια για να πάρουν άδεια. Μεταξύ αυτών είναι και ο "Πλάνετ" του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, που δε συμπεριλαμβάνεται ακόμη και στις 50 αιτήσεις που είχαν τις νομότυπες προϋποθέσεις για να μοριοδοτηθούν. Εκτός έμειναν και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί"Λάμψη", "Ελλάδα FM", "Kiss" και "Σπορ FM".

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι βασίστηκε με "ευλάβεια" στις επιταγές του νόμου και η μοριοδότηση έγινε με βάση αντικειμενικά κριτήρια και κριτήρια "αυστηρά τυποποιημένα από τη νομοθεσία". Είχε ελάχιστα περιθώρια "διακριτικής", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ευχέρειας στην εκτίμησή του και στην ποιοτική αξιολόγηση των σταθμών. Διευκρινίζει ότι στα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, κατά το νόμο, δε συμπεριλαμβάνεται και η ακροαματικότητα των σταθμών. Ολες οι αποφάσεις του Συμβουλίου, τόσο η τελική, όσο και οι προηγούμενες, πάρθηκαν ομόφωνα. Οι αποφάσεις σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΡ, είναι πλήρως αιτιολογημένες, τόσο συνολικά, όσο και μεμονωμένα ανά αίτηση και σταθμό. Το περιεχόμενό τους μαζί με την πλήρη αιτιολογία θα γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους. Η απόφαση με αναλυτικό σκεπτικόξεχωριστά για κάθε αίτηση θα διαβιβαστεί στον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, προκειμένου ν' ασκήσει τον έλεγχο νομιμότητας. Ο υπουργός άλλωστε είναι ο αρμόδιος για να δώσει τις άδειες.

Ο Δ. Ρέππας χθες με δηλώσεις του μετά από αντιδράσεις που δημιούργησε ο αποκλεισμός ορισμένων ραδιοφωνικών σταθμών κάλυψε την απόφαση του ΕΣΡ, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει το ΕΣΡ για να αποσαφηνιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πρέπει να γίνει σεβαστό και να αφεθεί απερίσπαστο το ΕΣΡ να ολοκληρώσει το έργο του. Ο υπουργός Τύπου σε σχέση με τις αντιδράσεις ανέφερε ότι "κάποιοι" κατηγορούν το ΕΣΡ, επειδή η απόφαση που έχει πάρει δεν τους είναι αρεστή. Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν την αντίδρασή τους για τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ είναι και η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Αρης Σπηλιωτόπουλος, επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολουθεί στο χώρο των ΜΜΕ, λέγοντας ότι "φρόντισε" ώστε να προκηρυχτούν μόνο 20 άδειες στην Αττική, για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εκβιάζει τους ιδιοκτήτες των σταθμών. Ανέφερε, επίσης, ότι η κατάσταση που δημιουργείται θα οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων, που πολλές από αυτές απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ