Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΩΝ "F - 16"
Για φορολογικές παραβάσεις οι παραλήπτες...

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των φυσικών προσώπων και των εταιριών - συμβούλων, που δρουν στην Ελλάδα και που φέρονται να εισέπραξαν προμήθεια 12 εκατ. δολ. από την αμερικανική εταιρία "Λίτον", με την οποία η ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπέγραψε σχετικό συμβόλαιο το 1992 για την αγορά συστημάτων αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών τύπου "F - 16", αξίας 150 εκατ. δολ.

Μετά τη συμφωνία στην οποία προχώρησαν την Τετάρτη η εισαγγελία του Λος Αντζελες με τη διοίκηση της εταιρίας "Λίτον", με την οποία η τελευταία παραδέχτηκε ότι παραβίασε τον αμερικανικό νόμο και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων, έγινε γνωστή και η ταυτότητα των τεσσάρων εκπροσώπων της "Λίτον" στην Ελλάδα που φέρονται να έλαβαν προμήθεια 12 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο εκπρόσωπος της "Λίτον" δήλωσε ότι πρόκειται για πληρωμές σε εκπροσώπους της εταιρίας και δεν αφορούν υποθέσεις δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων. Πρόκειται για τον Ελληνα Κων. Κωνσταντινίδη και τις εταιρίες Space Hellas (αντιπρόσωπος σήμερα της "Λίτον" στην Ελλάδα), Mati Consultant Internasional και Isabela Internasional. Με τους παραπάνω η "Λίτον" υπέγραψε μέσα στο 1992 συμβόλαια για την καταβολή συγκεκριμένων ποσοστών από 3% έως 4% επί της συνολικής προμήθειας για τη βοήθειά τους στην εξασφάλιση του συμβολαίου για το σύστημα "ASPIS".

Ομως, το ύψος του ποσοστού αυτού ως προμήθεια, που αθροιστικά φθάνει το 10% επί του αυτού συμβολαίου, θεωρείται ως υπερβολικό και έξω από τα πλαίσια της αμερικανικής αγοράς, όπου συνήθως είναι το 2% επί της τιμής του συμβολαίου που συνάπτεται. Το γεγονός γεννά ερωτηματικά αν το ποσόν αυτό το εισέπραξαν τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα και οι εταιρίες που αναφέρονται ή λειτούργησαν ως μεσάζοντες για να καταλήξουν τα χρήματα σε Ελληνες αξιωματούχους οι οποίοι βέβαια πουθενά δεν κατονομάζονται.

Η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερη διάσταση, που έχει σχέση και με τις διεργασίες που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς η εταιρία "Λίτον" έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την πώληση του ίδιου συστήματος αυτοπροστασίας και για τον εξοπλισμό των 50 νέων "F - 16" που έχει παραγγείλει η Πολεμική Αεροπορία και θα τα παραλάβει τα επόμενα χρόνια.

Η όλη υπόθεση βγήκε στον αέρα με αφορμή σχετική έρευνα σε βάρος της αμερικανικής εταιρίας "Λίτον" που έχει ξεκινήσει από την αμερικανική δικαιοσύνη. Η έρευνα αρχικά αναφερόταν σε δωροδοκία για την εξασφάλιση συμβολαίων, στην πορεία όμως αμβλύνθηκε και περιορίστηκε σε κατηγορίες για απλές παρατυπίες στην τήρηση των βιβλίων της εταιρίας. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στο Λος Αντζελες, αναφέρεται ότι δόθηκαν μίζες σε 4 Ελληνες.

Η υπόθεση στον εισαγγελέα

Στο μεταξύ με την υπόθεση ασχολείται και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Γεράκης,ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να έχει στα χέρια του τη μετάφραση της δικογραφίας από την εισαγγελία της Καλιφόρνιας για τις μίζες που έδωσε η Λίτον. Ο Ελληνας εισαγγελικός λειτουργός θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα φυσικά πρόσωπα με τα οποία εκπροσωπούνται στην Ελλάδα οι τρεις εταιρίες Space Hellas, Mati Consultan International και Isabela International, προκειμένου να τους καλέσει να καταθέσουν. Για κατάθεση θα κληθεί και ο Κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος φέρεται να έχει εισπράξει μέρος από τα 12 εκατομμύρια δολάρια της μίζας.

Πηγές από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέφεραν χτες, ότι μάλλον δεστοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα για τις μίζες της "Λίτον" για τα "F - 16" και αυτοί που εισέπραξαν τις μίζες ενδέχεται να λειτούργησαν στα πλαίσια του νόμου περί μεσαζόντων. Ωστόσο, ο Γ. Γεράκης θα ερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα και την προσοχή του θα την εστιάσει αν έχουν διαπραχθεί φορολογικές παραβάσεις. Μάλιστα, θεωρείται πιθανότατο, να ζητήσει την άρση του τραπεζικού απόρρητου για κάποιους που εμπλέκονται στην υπόθεση της μίζας των 12 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τη συνδρομή του ΣΔΟΕ.

Ηδη μέχρι τώρα στον Γ. Γεράκη μεταξύ των άλλων που έχουν καταθέσει, είναι ο εκπρόσωπος της "Λίτον" στην Ελλάδα Ηλ. Ευαγγέλου,ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Αμυνας Ι. Βαρβιτσιώτης και Ι. Σταθόπουλος, αντίστοιχα. Ο Δ. Μανωλόπουλος,ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής της Space Hellas, έχει ήδη καταθέσει στον Γ. Γεράκη, αλλά μετά τη δημοσίευση των ονομάτων που πήραν τη μίζα, ο Δ. Μανωλόπουλος θα κληθεί και πάλι να καταθέσει στον Γ. Γεράκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα εντάλματα για τις μίζες(2013-12-31 00:00:00.0)
Ερευνες και στη Γερμανία(2013-12-31 00:00:00.0)
Το «βασίλειο» της μίζας(2007-05-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-04-27 00:00:00.0)
Η ζούγκλα(2003-10-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ