Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτογραφίες από το Κουρδιστάν

"Κουρδιστάν - Στη σκιά της ιστορίας" είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας φωτογραφικής έκθεσης που φιλοξενείται μέχρι τις 16 Ιουλίου στην γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22). Πρόκειται για μία έκθεση -ντοκουμέντο, με φωτογραφίες της σημαντικής Αμερικανίδας φωτογράφου Susan Meiselas, γνωστή για τις αποστολές της στη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ και άλλες εμπόλεμες περιοχές. Η έκθεση δημιουργεί ένα ζωντανό αρχείο από διασπαρμένα αποσπάσματα, συγκεντρώνοντας ανέκδοτες φωτογραφίες, από συλλέκτες, οικογενειακές συλλογές και εθνικά αρχεία. Αντιπαραθέτοντας αξέχαστες εικόνες με κείμενα από ημερολόγια, ιστορίες από εφημερίδες, απομνημονεύματα και τηλεγραφήματα, η έκθεση για το Κουρδιστάν αφήνει την ιστορία να μιλήσει μόνη της.

Φωτογραφίζοντας από το 1991 και εξής τον κουρδικό λαό και κάνοντας σκοπό της ζωής της να συγκεντρώσει και να εκδώσει ένα τεράστιο σχετικό αρχειακό υλικό, η διάσημη φωτογράφος του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου "Μάγκνουμ" έδωσε "σχήμα" στη συλλογική μνήμη του κουρδικού λαού.

  • "Κι ας δω κι εγώ τη φύση λίγο" ονομάζεται η έκθεση φωτογραφίας της Α. Γκότλιβ,που φιλοξενείται μέχρι τις 10 Ιουλίου στην αίθουσα τέχνης "Λύσιππος" (Βεϊκου 6, Μακρυγιάννη). Οπως σημειώνει η φωτογράφος, "πάντα με μαγνήτιζαν το φως, οι σκιές, η κίνηση και τα χρώματα. Διαθέτω μια φυσική περιέργεια σχετικά με τον κόσμο που αισθάνομαι υποχρεωμένη να εξερευνήσω με τη φωτογραφική μηχανή και το σημειωματάριό μου. Σαν παρατηρητής της κοινωνίας και της φύσης, ελπίζω ότι οι φωτογραφίες μου αντικατοπτρίζουν τη δύναμη της εμπειρίας που αισθάνθηκα όταν δημιουργούσα την εικόνα".

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org