Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρώματα της περιφέρειας

Στην "Κουμαντάρειο Πινακοθήκη", παράρτημα της "Εθνικής Πινακοθήκης" στη Σπάρτη, παρουσιάζεται η δεύτερη έκθεση της σειράς "Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής" με τίτλο "Η ελληνική ζωγραφική στις αρχές του 20ού αιώνα".Εκτίθενται έργα των Παρθένη, Παπαλουκά, Μαλέα, Ροϊλού, Φλωρά - Καβαδία κ. ά., τα οποία συνθέτουν σε γενικές γραμμές αυτό που θα αποκαλούσαμε ελληνικός "υπαιθρισμός".

  • Μία ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο. "Κλασικοί της Μοντέρνας Τέχνης" είναι ο τίτλος της και περιλαμβάνει 29 συνολικά έργα 19 καλλιτεχνών, τα οποία προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Δημιουργίες των: Ντεγκά, Σεζάν, Ροντέν, Μονέ, Γκογκέν, Βαν Γκογκ, Πικάσο, Κλέε, Ερνστ, Μπρακ, Μιρό, Καντίνσκι, Τζιακομέτι, Πόλακ κ. ά.

Μέσα από την έκθεση επιχειρείται η παρουσίαση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του Μοντερνισμού με σημαντικότατα έργα, προϊόντα των πιο ώριμων στιγμών της δημιουργικής τους πορείας. Ετσι, ο θεατής της έκθεσης, αλλά και ο αναγνώστης του καταλόγου που τη συνοδεύει, θα μπορέσει να διαμορφώσει μια εικόνα για τους τρόπους με τους οποίους η ζωγραφική, στη στροφή του 19ου προς τον 20ό αιώνα, πέρασε από την παραδοσιακή αντικειμενική αναπαράσταση της εξωτερικής πραγματικότητας στην υποκειμενική απόδοση μιας προσωπικής όρασης. Το εκτενές εισαγωγικό κείμενο στον κατάλογο είναι του διευθυντή του Μουσείου Κυριάκου Κουτσομάλλη.

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Κλασικές μορφές του Μοντερνισμού και του Μεταμοντερνισμού στην Τέχνη".

  • Στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Δελφών εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) η έκθεση του γλύπτη Θόδωρου με τίτλο Δελφικά 1960-1970). Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Μύθος και Σύγχρονη Τέχνη".Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Αυγούστου.
  • Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη φιλοξενείται η έκθεση "Αποκαλύπτοντας ένα λαό: Σύγχρονη τέχνη στα Βαλκάνια".Συμμετέχουν καλλιτέχνες από Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι Βορειοελλαδίτες: Φ. Καριωτέκη, Δ. Ξόνογλου, Στ. Παναγιωτάκης, Ξ. Σαχίνης.Η έκθεση (έχει ήδη παρουσιαστεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία) θα ταξιδέψει και στη Γαλλία.
  • "Ανθρωπος - περιβάλλον - φύση" είναι ο τίτλος του διημέρου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο λιμάνι της Ν. Αρτάκης. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εικαστικά, θεατρικά και μουσικο-χορευτικά δρώμενα.
  • "Παραστατικό - Ανεικονικό" είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται έως τις 3 Ιουλίου στο "Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας".

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ