Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφικά κουτιά και μάσκες

Εκθεση εικαστικών αντικειμένων παρουσιάζεται μέχρι τις 20 Ιουλίου στην γκαλερί "έκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα). Εκτίθενται ζωγραφικά κουτιά του Σπύρου Κουρσάρη και μάσκες της Λίλιαν Δεσύπρη.

Η εικαστική δημιουργία κάποιες φορές επεκτείνεται και καλύπτει χώρους που κατά κανόνα ανήκουν σε άλλους. Πιο συγκεκριμένα, όλα τα αντικείμενα που μας περιτριγυρίζουν, από μια καρέκλα, ένα γραφείο, ή μια πιατέλα και ένα βάζο όλα πριν γίνουν, κάποιοι έχουν ασχοληθεί με αυτά, μελετώντας τα υλικά απ' τα οποία θα κατασκευαστούν, αλλά κυρίως σχεδιάζοντάς τα. Κάποιοι εικαστικοί καλλιτέχνες, ως ανάπαυλα από την κυρίως εικαστική ενασχόλησή τους, γλυπτική ή ζωγραφική, ασχολούνται με το σχεδιασμό και τη δημιουργία αντικειμένων που έχουν συγκεκριμένο προορισμό. Καλύπτουν δηλαδή χρηστικές ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα είναι και ολοκληρωμένα έργα τέχνης.

Τα ζωγραφικά κουτιά του Σπ. Κουρσάρη, όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, "είναι πολυμορφικά αντικείμενα, γλυπτικά, ζωγραφικά, εικαστικά παιχνίδια, με εικόνα χωρίς αρχή και τέλος, που αν τα περιστρέψουμε, ίσως μπορούμε να κάνουμε το γύρο του κόσμου, με πλοίο ή με αεροπλάνο. Αυτό γιατί έχουν κυλινδρικό σχήμα και διάφορα μεγέθη που προέρχονται από συσκευασίες προϊόντων και στη μετουσιωμένη μορφή τους δεν έχουν ημερομηνία λήξεως. Ο χρόνος τα κάνει πολύ προσωπικά και όταν τα εμπιστευτείτε, θα κρύψετε μέσα τα μυστικά σας, μικρά ή μεγάλα".

Για τις μάσκες η Λ. Δεσύπρη σημειώνει, "το μέσο που μετουσιώνει το συναίσθημα ή το πολλαπλασιάζει, που άλλοτε παίζει με την άκαμπτη αυταρέσκειά της, κι άλλοτε διαχειρίζεται κύματα ενέργειας, που όσο περισσότερο υπονοούνται, τόσο πιο ουδέτερη φαίνεται καμιά φορά. Το ποθούμενο που δεν αποκαλύπτεται, αλλά υπονοείται. Στη μάσκα ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει να δει. Είναι ένα είδος πορτρέτου. Είναι θέμα ταλέντου".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org