Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούνη 1999

Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα

Αρθρο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Ασφαλώς οι ευρωεκλογές προσφέρονται για προβληματισμούς και πιο αναλυτικές σκέψεις, σχετικά με τις πιθανές εξελίξεις από εδώ και εμπρός. Το ικανοποιητικό εκλογικό ποσοστό συνιστά, στις σημερινές συνθήκες, μια επιτυχία, αλλά πάνω απ' όλα μας φορτώνει ευθύνες.

Νομίζω ότι μπορούμε να αισθανόμαστε αισιόδοξοι από τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς, που γίνονται σήμερα στα καθοδηγητικά όργανα των Κομματικών μας Οργανώσεων και στις συνελεύσεις των ΚΟΒ που έχουν ξεκινήσει. Το σημαντικό δεν είναι ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες αισθάνονται ότι από καλύτερες θέσεις θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει σωστός προσανατολισμός στον τρόπο που εξάγονται συμπεράσματα από αυτήν την πολιτική αναμέτρηση. Δε μου φαίνεται παρακινδυνευμένο να υποστηρίξω ότι, όταν τελειώσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες, η ανακοίνωση της ΚΕ με τα πρώτα συμπεράσματα και κατευθύνσεις θα πατάει σε πιο στέρεο έδαφος, γιατί θα στηρίζεται στην πείρα και τις προτάσεις των μελών του Κόμματος, που τώρα βλέπουν πιο χειροπιαστά, μέσα από τη δική τους πείρα, την ορθότητα της πολιτικής γραμμής του Κόμματος, την οποία επεξεργάστηκε το 15ο Συνέδριο.

Από την εκλογική μάχη, πάντως, βγαίνουμε πιο έμπειροι και ικανοί να εμβαθύνουμε στο μεγάλο καθήκον της οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, αλλά και σε θέματα δράσης και ποιότητας του Κόμματος.

(Συνέχεια στις σελίδες 2 και 3)


ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Ενταση της ανησυχίας για Κυπριακό, Αιγαίο, "τρομοκρατία"

Συζήτηση του "Ριζοσπάστη" με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ

Μεγάλωσε η ανησυχία την τελευταία βδομάδα, με βάση τις διεθνείς εξελίξεις, τον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη δήθεν ειρηνευτική διαδικασία στη Γιουγκοσλαβία, τις συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μετά τη συνάντηση της ομάδας των 7+1 ιμπεριαλιστικών χωρών και τη δρομολόγησή της ως δύναμης ποικίλων οικονομικο-πολιτικο-στρατιωτικών επεμβάσεων σε όλο τον πλανήτη, καθώς και την προώθηση στην ημερήσια διάταξη του Κυπριακού, της "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας" και των Ελληνοτουρκικών. Εντονη ήταν η διεθνής διπλωματική κινητικότητα αυτό το διάστημα. Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Κύπρο και είχε συνομιλίες και συναντήσεις με την κυπριακή ηγεσία, ενώ την Πέμπτη η ΓΓ της ΚΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, συζήτησε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών.

Οι ανησυχίες προέρχονται από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, ως συνέχεια της συμμετοχής της στον πόλεμο, παίρνει μέρος στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής, που έχει μετατρέψει το Κοσσυφοπέδιο σε προτεκτοράτο και ταυτόχρονα επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα, το νέο αυτό άδικο και καταπιεστικό διεθνές δίκαιο, που θέλουν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές στους λαούς, στρέφεται κατά της Γιουγκοσλαβίας, αύριο κατά άλλων λαών και χωρών. Δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα οι ΗΠΑ ή άλλες δυνάμεις να οργανώνουν τρομοκρατικές επεμβάσεις ή να κρίνουν αν στο εσωτερικό της Ελλάδας υπάρχει ή όχι "τρομοκρατία". Δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα η "Λέσχη των 7", και ο προνομιακός βοηθός της, η Ρωσία, να έχουν μια ατζέντα και να ασχολούνται με τα πάντα, όπως με το Κυπριακό, για το οποίο υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες αποτελούν βάση για την επίλυσή του. Ο "Κυριακάτικος Ριζοσπάστης" συζητά για όλα αυτά με τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  6   -   7

13Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Σάλπισμα αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης

Σε αγωνιστικό και οργανωτικό οργασμό βρίσκονται οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, καθώς προετοιμάζουν - μέσ' από μια πορεία πολύμορφων και συνεχιζόμενων αντιπολεμικών εκδηλώσεων - το 13ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 3 - 4 Ιούλη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σήμερα το απόγευμα,οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας και πολλοί μαζικοί φορείς διοργανώνουν διαδήλωση έξω από τη βάση του Ακτιου.Συγκέντρωση - διαδήλωση, επίσης, θα γίνει απόψε στην Κέρκυρα, ενάντια στην παρουσία των δυο ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης, ενώ η Παμπειραϊκή Επιτροπή κατά του Πολέμου διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 29/6,στις 8 το βράδυ,στην πλατεία Κοραή.


ΣΕΛ.  12

Αποκαλυπτική ομολογία

""Το ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο να εξαπολύσει χερσαία επίθεση για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου, αν ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν υποχωρούσε", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα."Πιστεύω ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν έτοιμες να συνεχίσουν την επιχείρησή τους στο έδαφος για να επιλύσουν το πρόβλημα", δήλωσε ο Σολάνα σε γαλλικό ραδιοσταθμό.

"Είχαμε εργαστεί εντατικά για να προετοιμάσουμε τη χερσαία επίθεση. Είχαμε αναπτύξει στρατεύματα στην Αλβανία και τη Μακεδονία", τόνισε ο Σολάνα, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά δημοσίως ότι υπήρχαν λεπτομερή σχέδια για χερσαία επέμβαση, αν οι αεροπορικές επιδρομές δεν υποχρέωναν το Βελιγράδι σε υποχώρηση...".

Η παραπάνω είδηση μεταδόθηκε προχτές, αργά το βράδυ, από το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τη μεταφέρουμε, λοιπόν, κατά λέξη και την... αφιερώνουμε εξαιρετικά στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αμυνας και ολόκληρη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για τα χοντρά ψέματα που έλεγαν προεκλογικά, σχετικά με το ρόλο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, που περνούσαν από τη χώρα μας.



ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ
Παραμονεύει ο θάνατος

Η άνευ ορίων και όρων εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου και το κυνήγι του κέρδους σπέρνει ακόμη και σήμερα θάνατο στη Λαυρεωτική, ειδικά για τα παιδιά. Την ίδια ώρα, με τη σφραγίδα του νόμου, ο θάνατος επελαύνει υπέργεια. Τμήμα του Εθνικού Δρυμού χαρακτηρίστηκε χωράφι και μάλιστα οικοδομήσιμο!


ΣΕΛ.  24   -   25
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αρρώστησες; Τράβα για την Αθήνα...

Περισσότερες από τριάντα χιλιάδες είναι οι ετήσιες διακομιδές σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αφού σε ολόκληρη τη Θεσσαλία δεν υπάρχει τριτοβάθμια περίθαλψη, η δευτεροβάθμια είναι υποβαθμισμένη και η πρωτοβάθμια ανύπαρκτη


ΣΕΛ.  13
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Μια ιστορία ψεύδους και αμαρτιών

Ανατρέπεται πλήρως η κυβερνητική επιχείρηση ψεύδους ενάντια στην "Ολυμπιακή", τόσο από την ιστορία της, όσο και από τα επίσημα στοιχεία. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φέρουν ακέραια την ευθύνη, για το κατά συρροή έγκλημα που διαπράττουν 25 χρόνια τώρα.


ΣΕΛ.  14   -   15

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ