Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ
Διέγραψαν και τη λέξη "πόλεμος"!

Σε επίδειξη παχυδερμισμού και απανθρωπιάς εξελίχτηκε η 6η Διάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας που έγινε στην Αθήνα, καθώς όσοι μετείχαν σ' αυτή έκλεισαν τα μάτια και τ' αυτιά και ούτε είδαν ούτε άκουσαν τίποτε για τον επιθετικό Αμερικανο-ΝΑΤΟικό στη Γιουγκοσλαβία με τα εκατοντάδες θύματα και τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Η Διάσκεψη ασχολήθηκε ξώφαλτσα με το θέμα του πολέμου. Πέρα όμως από την επιδερμική απασχόληση αποτελεί μνημείο υποκρισίας, υποτέλειας και προσβολής το σημείο της πολιτικής διακήρυξης που αναφέρεται στην κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία. Εν πρώτοις δεν αναφέρει καν τη λέξη "πόλεμος" και την αντικαθιστά με την "κρίση στη Νοτιανατολική Ευρώπη". Επιπλέον σε μια πολιτική διακήρυξη εννέα σελίδων η αναφορά στην... κρίση καταλαμβάνει μόλις το ένα τέταρτο μιας σελίδας. Δηλαδή μόλις εννέα αράδες.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε το κατάπτυστο κείμενο για να μείνει στην ιστορία ως μνημείο ύβρεως κατά του ανθρώπου και του κοινωνικού αγαθού της υγείας, το οποίο - υποτίθεται - ότι υπηρετούν απ' τις θέσεις των υπουργών Υγείας όσοι μαζεύτηκαν στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης για να συζητήσουν τάχατες για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Η διακήρυξη έχει ως εξής: "Οι Ευρωπαίοι υπουργοί υπεύθυνοι για την υγεία, που συναντήθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της 6ης Διάσκεψης των υπουργών Υγείας, εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις από την κρίση στη Νοτιανατολική Ευρώπη στη ζωή και στην υγεία των προσφύγων, των μετακινούμενων προσώπων και όλων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, καθώς και στις υπηρεσίες και κοινωνικές υπηρεσίες των χωρών που επηρεάζονται άμεσα. Απηύθυναν έκκληση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης να συνδράμει τις διεθνείς προσπάθειες στήριξης αυτών των υπηρεσιών παρέχοντας την εξειδικευμένη τεχνογνωσία του ως Οργανισμού με αποστολή την προαγωγή του ανθρώπου και τα κοινωνικά δικαιώματα".

Και να φανταστεί κανείς ότι και αυτό το κατάπτυστο κείμενο υπήρξε προϊόν διαπραγματεύσεων. Μάλιστα για να το εγκρίνουν οι υπουργοί της Γερμανίας και του Βελγίου επικοινώνησαν με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους. Επιπλέον ο Γερμανός υπουργός ζήτησε να μη γίνουν "βασικές τροποποιήσεις", γιατί θα χρειαζόταν να έχει νέες επικοινωνίες με το υπουργείο Εξωτερικών.

Για να γίνει κατανοητό το εύρος των "βασικών τροποποιήσεων" αναφέρουμε την πρόταση του Ελληνα υφυπουργού Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη, ο οποίος πρότεινε τούτο: "Είναι φυσιολογικό να ενδιαφερόμαστε για την υγεία, αλλά και για τη ζωή, η οποία διακυβεύεται σήμερα στα Βαλκάνια γιατί υπάρχει πόλεμος. Πιστεύω ότι είναι πεποίθηση όλων να σταματήσει ο πόλεμος, να μην ξαναγίνει πόλεμος στην Ευρώπη και να γίνει σεβαστό το απαραβίαστο των συνόρων".

Λίγο αργότερα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ελληνας υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, ως προεδρεύων της Διάσκεψης, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεν ήταν εύκολο να διατυπώσει την - έστω και στα λόγια - θέση της κυβέρνησης για να σταματήσει ο πόλεμος. Από κει και πέρα οι Ευρωπαίοι υπουργοί έδειχναν να μην καταλαβαίνουν τίποτε για τη γενοκτονία του ΝΑΤΟ και επαναλάμβαναν μονότονα τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αντιδημοκρατικού καθεστώτος στη Γιουγκοσλαβία.

Βέβαια, οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν τους άφησαν σε "χλωρό κλαρί", καθώς επικέντρωσαν στα ζητήματα του πολέμου και ιδιαίτερα στις επιπτώσεις στην υγεία, που υποτίθεται ότι οι κύριοι αυτοί έχουν υποχρέωση να προασπίσουν. Οι Ελληνες δημοσιογράφοι συνέχισαν τις ερωτήσεις και χωρίς τις μεταφράστριες, όταν τελείωσε η βάρδιά τους.

Απάντηση δεν πήραν. Απλώς οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι είχαν να κάνουν με παχύδερμους, στην πλειοψηφία, υπάλληλους των δημίων ενός λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ