Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μας ενώνει το πάθος για ειρήνη"!

Αντιπολεμική συγκέντρωση έγινε χτες στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, που είχε κηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε πολλά μεγάλα εργοτάξια

"Ελληνες ή ξένοι, είμαστε εργάτες και δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, το πάθος και ο αγώνας για την ειρήνη είναι αυτό που πρέπει και μας ενώνει".Το χειροκρότημα, που συνόδευσε αυτά τα λίγα λόγια Αλβανού που ζει και εργάζεται στη χώρα μας, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως οι εργάτες των Βαλκανίων, όλων των χωρών του κόσμου, μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά, μπορούν να είναι φίλοι και συνεργάτες.

Αυτά τα λόγια ακούστηκαν χτες στην αντιπολεμική συγκέντρωση που έγινε στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Αθηνών στα Σπάτα, στα πλαίσια στάσης εργασίας, που είχε κηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε πολλά μεγάλα εργοτάξια (και στο ΜΕΤΡΟ), αντιδρώντας μ' αυτό τον τρόπο στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, η Σύνοδος Κορυφής του οποίου άρχισε χτες. Οι συγκεντρωμένοι επιφύλαξαν θερμά χειροκροτήματα και στους σύντομους χαιρετισμούς, που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, άλλων ξένων εργατών.

Οι εργαζόμενοι του εργοταξίου δεν έχασαν την ευκαιρία να διαδηλώσουν τις αντιΝΑΤΟικές - αντιπολεμικές τους διαθέσεις και την αλληλεγγύη τους στους Γιουγκοσλάβους συναδέλφους τους. Και το έκαναν με πολλούς τρόπους, όπως με την περικύκλωση του κτιρίου, καθώς και γράφοντας συνθήματα στους τοίχους των κτιρίων της κατασκευαστικής πολυεθνικής "Χόχτιφ",της Διεύθυνσης και του φυλακίου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και μίλησε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γ. Σταυρόπουλος,ο οποίος κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την γκανγκστερική επιδρομή σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της. "Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας - τόνισε - αντιστέκεται, με την αλληλεγγύη όλων των εργατών της Βαλκανικής μπορεί να έρθει πιο γρήγορα η πολυπόθητη ειρήνη, να ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός". Ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργάτες να συμβάλουν στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας και να πάρουν μαζικά μέρος στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. Τους κάλεσε ακόμα να απαντάνε σε κάθε πρόκληση των δυνάμεων που θέλουν να φέρουν σε αντιπαράθεση τον ένα λαό με τον άλλο.

Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται: "Εμείς οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο δηλώνουμε τη θέλησή μας να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση. Πενήντα χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ βρισκόμαστε στο μέσο ενός πολέμου που δείχνει το χαρακτήρα αυτού του επιθετικού οργανισμού. Η συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή λαών διπλανών χωρών μας κάνει να νιώθουμε ντροπή και αγανάκτηση. Οι λαοί των Βαλκανίων όποια γλώσσα κι αν μιλάνε δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα".

Και συνεχίζει: "Η μοιρασιά της λείας μετά τον πόλεμο που κανονίζουν και οι ελληνικές εταιρίες, ανάμεσά τους και οι κατασκευαστικές, μας δείχνει ότι τα δάκρυά τους για τον πόλεμο είναι ψεύτικα. Τα ίδια οικονομικά συμφέροντα των εταιριών που σε περίοδο ειρήνης χτίζουν με τον ιδρώτα μας νέες οικονομικές αυτοκρατορίες, δε διστάζουν και σε περίοδο πολέμου να μας χρησιμοποιούν σαν κρέας για τα κανόνια τους, με στόχο την οικονομική και πολιτική υποδούλωση των λαών".

Και το ψήφισμα καταλήγει: "Μας προσβάλλει ακόμα περισσότερο σαν εργάτες που ο ιδρώτας μας γίνεται κέρδος σε μια γερμανική εταιρία,χώρας που πρωτοστατεί με στρατό, βόμβες και τεθωρακισμένα στη σφαγή, θυμίζοντάς μας παλιότερες εποχές. Το δυνάμωμα του αγώνα μας, όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα φυλής και γλώσσας, ενάντια σ' αυτά τα συμφέροντα, και μέσα στο αεροδρόμιο είναι το άμεσο καθήκον μας".

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων

Ανοιχτή συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον γιουγκοσλαβικό λαό οργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Τρίτη, 27/4, στις 9μμ, στην πλατεία Καπνικαρέας.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καταγγέλλει την "ιμπεριαλιστική - φασιστική παρουσία των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Ευρωπαϊκή Ενωση στα Βαλκάνια", τονίζοντας πως οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας "είναι μέρος σχεδίου για την αποσταθεροποίηση και τον οικονομικό - πολιτικό έλεγχο στην περιοχή". Ο Σύλλογος καταγγέλλει και την ελληνική κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις που παρέχει στο ΝΑΤΟ, αλλά και για το ότι συμφώνησε με τους βομβαρδισμούς. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως οι λαοί έχουν τη δύναμη να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα, ενώ υπογραμμίζεται: "Το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας, η εργατική τάξη, από την πρώτη κιόλας στιγμή, στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού, το κίνημα αυτό θα δυναμώσει την αντίστασή του, θα παλέψει για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ