Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δουλιές με φούντες... ανοίγει η κυβέρνηση

"Πράσινο φως" στη νομιμοποίηση της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης άναψε ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης,που χτες ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Β Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για εναρμόνιση της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία, που επιτρέπει και επιδοτεί την καλλιέργεια αυτή.

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Γεωργίας, ανέφερε εκτός των άλλων: "Το Κοινοτικό Δίκαιο δεν επιτρέπει σ' ένα κράτος - μέλος να απαγορεύει την καλλιέργεια ποικιλιών κλωστικής κάνναβης (Gannabis Satiba L), που προβλέπονται στους κοινοτικούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να στερούνται οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές των χορηγούμενων κοινοτικών ενισχύσεων". Και ουπουργός Γεωργίας, ενώ είχε περιθώρια να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή, το έπραξε χωρίς πολλά πολλά, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την εθνική νομοθεσία: Νόμος 2161/93 περί "Καταπολέμησης της διάδοσης των ναρκωτικών, προστασίας των νέων και άλλες διατάξεις", σύμφωνα με το οποίο μέχρι σήμερα επιβάλλονται ποινές σε όποιον "καλλιεργεί ή συγκομίζει οποιοδήποτε φυτό του γένους Cannabis", χωρίς δηλαδή να γίνεται καμιά διάκριση μεταξύ των ποικιλιών του είδους αυτού.

Ωστόσο όμως, η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού Γεωργίας, που στην ουσία επιδιώκει να μετατρέψει τους αγρότες σε χασισοκαλλιεργητές και ανοίγει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, δεν αποτελεί λύση για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η ΕΕ και επιπλέον θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα από τη δράση άνομων συμφερόντων. Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι το κλίμα είναι ξηροθερμικό, πράγμα που σημαίνει ότι ευνοείται η αύξηση της περιεκτικότητας της κάνναβης σε ουσίες που προκαλούν μέθη (τετραϋδροκανναβινόλη). Ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός (619/71) αναφέρει ότι η τετραϋδροκανναβινόλη πρέπει να φτάνει το πολύ το 0,3%, αλλά όπως αναφέρουν γεωπόνοι, στη χώρα μας λόγω του κλίματος μπορεί να φτάσει το 0,7%. Και το ερώτημα είναι αν θα αποδώσουν... οι επιβαλλόμενοι αστυνομικοί έλεγχοι που αναφέρει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός, ή θα προκύψει ένα "όργιο καλλιέργειας και εμπορίας κάνναβης".

Εκτός αυτών, ούτε η επιδότηση που δίνεται από την ΕΕ στο συγκεκριμένο προϊόν δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα στους καλλιεργητές. Μάλιστα η ΕΕ φέτος μείωσε την ενίσχυση στις 22.000 δραχμές το στρέμμα από 23.500 που ήταν πέρσι. Παράλληλα αποσιωπάται το γεγονός πως στη χώρα μας η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης δεν μπορεί να είναι βιώσιμη - αφού δεν υπάρχει καν εργοστάσιο επεξεργασίας - και το κόστος μεταφοράς σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Γαλλία) είναι ασύμφορο. Ακόμα υπενθυμίζεται πως ένα ανάλογο εγχείρημα που είχε γίνει επί χούντας στην Κωπαϊδα απέτυχε παταγωδώς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ