Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Συμφωνία για "εθνική συνεννόηση"

Στην ανάγκη "εθνικής συνεννόησης" και "χάραξης εθνικής στρατηγικής", πάνω όμως σε μια πολιτική που δε διαφέρει ουσιαστικά από αυτή της κυβέρνησης, συνέπεσαν οι Κ. Καραμανλής και Ν. Κωνσταντόπουλος, που συναντήθηκαν χτες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του πρώτου για συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους οι δύο αρχηγοί των κομμάτων προκύπτει ότι άφησαν στο απυρόβλητο την εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ και την υποτελή στάση της κυβέρνησης Σημίτη και περιορίστηκαν, κατά τρόπο γενικόλογο, μόνο στο ζήτημα της χερσαίας επίθεσης του ΝΑΤΟ και της στάσης της χώρας. Στην πραγματικότητα, η όλη πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ σκοπεύει, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, στο "να διευκολυνθεί η ίδια η κυβέρνηση στους χειρισμούς της". Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία για τα θέματα της "μη εμπλοκής σε διευκολύνσεις χερσαίων επιχειρήσεων" και για τη σύγκληση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Ο Κ. Καραμανλής, χωρίς να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική, επανέλαβε τις γνωστές γενικόλογες θέσεις του, όπως ότι "είναι λάθος ότι η Ελλάδα δεν έχει φωνή", ότι "πρέπει να μιλήσουμε καθαρά, δυνατά και ας ενοχλούμε" και ακόμα ότι "η στάση του υπάκουου μαθητή, ούτε μας ταιριάζει, ούτε τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρετεί". Ολες αυτές οι διαπιστώσεις έγιναν για να καταλήξουν στο μονότονο "διά ταύτα", ότι δηλαδή πρέπει "να αποκτήσουμε επιτέλους εθνική στρατηγική" και "να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση". Στην κατεύθυνση αυτή επανέφερε την πρόταση για σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής καθώς και της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης εκτίμησε ότι ο κίνδυνος της "επέκτασης της κρίσης και γενικευμένης και μακροπρόθεσμης αποσταθεροποίησης μεγαλώνει κάθε μέρα", όπως και η πιθανότητα να αλλάξουν τα σύνορα.

Από την πλευρά του ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρουσίασε στη συνάντηση την πρόταση "4 σημείων για εθνική συνεννόηση", η οποία επικεντρώνεται αποκλειστικά στη χερσαία επέμβαση του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την πρόταση, "η Ελλάδα είναι αντίθετη σε κάθε ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ, δε θα παράσχει διευκολύνσεις για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επέμβασης και δε θα συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο". Ακόμα να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι τελικές αποφάσεις να παρθούν από τη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναίνεση σε «θολό τοπίο»(2004-11-09 00:00:00.0)
"Νέφος" από τη χερσαία εισβολή(1999-05-19 00:00:00.0)
Η Ελλάδα έχει εμπλακεί στις χερσαίες επιχειρήσεις(1999-05-06 00:00:00.0)
Η Ελλάδα έχει εμπλακεί στον πόλεμο(1999-04-23 00:00:00.0)
Γενικευμένο πόλεμο φοβάται ο Κ. Μητσοτάκης(1999-04-21 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται και η χερσαία επέμβαση!(1999-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ