Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να επιβάλουμε την αποχώρηση της Ελλάδας από τον πόλεμο

Στις συνοικίες του Ταύρου περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μίλησε σε συγκέντρωση του Κόμματος

Στις λαϊκές συνοικίες του Ταύρου περιόδευσε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μεταφέροντας στο λαό της πόλης το πατριωτικό, ξεκάθαρο μήνυμα και κάλεσμα του ΚΚΕ για γενικό ξεσηκωμό ενάντια στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία.

Στα πολλά πηγαδάκια που στήθηκαν στα καφενεία της περιοχής, στους δρόμους και τις πλατείες, αλλά και στις νυχτερινές σχολές ΤΕΛ - ΤΕΣ, που είχε συνάντηση με τη διεύθυνση, αλλά και συζητήσεις με πολλά νέα παιδιά, μια ήταν η μόνιμη επωδός της: "Μπορούμε να μπλοκάρουμε την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο. Δεν είναι επικίνδυνες και δολοφονικές μόνο οι βόμβες, εξίσου επικίνδυνες και δολοφονικές είναι οι αντιλήψεις ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα". Οπως είπε χαρακτηριστικά, "ο πύραυλος που ανατίναξε τη σερβική ραδιοτηλεόραση, φέρνει την υπογραφή και των 19 χωρών του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κάνοντας δηλώσεις στα ΜΜΕ, που την ακολούθησαν στην περιοδεία, τόνισε με έμφαση: "Υστερα από τον φρικιαστικό βομβαρδισμό της ραδιοτηλεόρασης της Γιουγκοσλαβίας, μια επιλογή έχει να κάνει ο ελληνικός λαός: να ξεσηκωθεί και να μπλοκάρει την ελληνική συμμετοχή σε αυτό το βρώμικο πόλεμο, να καταφέρουμε να επιβάλουμε να γίνει ένα ρήγμα σε αυτήν την πολεμική συμμαχία θανάτου. Αν ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας δε σταματήσει θα επεκταθεί σε όλα τα Βαλκάνια θα πλήξει και την Ελλάδα".

Κοινή δράση των πατριωτικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Δεν ήταν λίγες φορές, που, συζητώντας με απλούς ανθρώπους, έδωσε απαντήσεις για τις πραγματικές αιτίες αυτού του πολέμου. "Θέλουν να μοιράσουν τις αγορές, να καταληστεύσουν τον πλούτο, τις πρώτες ύλες που υπάρχουν στα Βαλκάνια, αλλά και θέλουν να φτιάξουν κράτη προτεκτοράτα. Γι' αυτό φτιάχνουν τον μισθοφορικό στρατό του UCK και θα τον ρίξουν πρώτο στη μάχη να μακελευτεί μαζί με τον σέρβικο λαό, θα πουν ότι γίνεται εμφύλιος, και διένεξη μεταξύ εθνοτήτων και θα έρθουν οι ιμπεριαλιστές να βάλουν "τάξη"". Ολοκληρώνοντας την περιοδεία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέληξε στην πλατεία Παναγίτσας όπου υπήρξε μίλησε στη συγκέντρωση της ΚΟ Ταύρου, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Η Αλ. Παπαρήγα στην ομιλία που πήρε το χαρακτήρα συζήτησης με τον κόσμο, υπογράμμισε από την αρχή ότι "ο πατριώτης ελληνικός λαός μια επιλογή έχει. Να παρέμβει πιο αποφασιστικά και μαζικά για να επιβάλλει την αποχώρηση της Ελλάδας από το βρώμικο πόλεμο. Να μπλοκάρει τη συμμετοχή της χώρας στη γενοκτονία του γιουγκοσλαβικού λαού.Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Η πραγματικότητα είναι ότι δε θέλει να κάνει αλλιώς. Καμία δικαιολογία και ανοχή στην πολιτική του ραγιαδισμού, στην πολιτική να πατάς σε δύο βάρκες, όταν έχουμε να κάνουμε με πόλεμο, καταστροφές, νεκρούς και πρόσφυγες.

Η κοινή δράση των πατριωτικών, των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων πρέπει να εκφραστεί πριν απ' όλα στο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Μόνο τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού μπορούν να βάλουν φραγμό στο έγκλημα και να σώσουν τη χώρα μας από νέες τραγικές περιπέτειες".

Αναφερόμενη στην ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο κατά του πολέμου και του ΝΑΤΟ και ξεκαθαρίζοντας ότι οι εξαγγελίες των κομμάτων κατά του πολέμου πρέπει να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, τόνισε: "Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση των οργανωμένων κοινωνικών δυνάμεων, των κομμάτων που διακηρύσσουν ότι ο πόλεμος είναι άδικος, κατά τη δική μας γνώμη, είναι:

Πρώτον, να στηρίξουν όλες τις αντιπολεμικές συσπειρώσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά του πολέμου σε βάρος ενός ανεξάρτητου κράτους, με σεβασμό βεβαίως της φυσιογνωμίας και ιδιαιτερότητας της καθεμιάς, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη κοινή κοινωνικοπολιτική δράση κατά του ευρωαμερικάνικου ΝΑΤΟικού πολέμου. Ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις δεν μπορούμε να δεχτούμε κανένα πρόσχημα που να δικαιολογεί ακόμα και απλή ανοχή στη γενοκτονία που διαπράττεται σε βάρος του γιουγκοσλάβικου λαού. Ανοίγουμε το δρόμο και σε εσωτερικές περιπέτειες, σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Δεύτερο, στο πλαίσιο του κοινοβουλίου να γίνουν προσπάθειες, ώστεναδιασφαλιστεί διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο με οποιοδήποτε τρόπο γίνεται αυτή, ή έστω να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για το σκοπό αυτό.

Τρίτο, να διακηρύξουν ότι ο ελληνικός λαός δε βάζει την υπογραφή του στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, άρα δε δέχεται τις υποδουλωτικές δεσμεύσεις που επιβάλει το ΝΑΤΟ στη χώρα μας και στους λαούς. Δε νομιμοποιεί την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.Είναι θέμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει πώς και με ποιο τρόπο θα οργανωθεί η δράση κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας".

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι "το ΚΚΕ είναι κατά του πολέμου, αλλά δε δέχεται την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, την ειρήνη των ηττημένων και των δολοφονημένων" και κάλεσε "στις ευρωεκλογές που έρχονται, ο λαός να δώσει την πιο καθαρή αντιπολεμική ψήφο στο ΚΚΕ, καταδικάζοντας όσους συμπράττουν και συναινούν στον πόλεμο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ