Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Φονικές επιδρομές στην κρατική τηλεόραση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

"Χτες βράδυ σταμάτησα να φοβάμαι το θάνατο και τρομοκρατήθηκα από την αμερικάνικη δημοκρατία και την ιδέα της περί δημοσιογραφίας. Τι διεστραμμένος τρόπος να φέρνεις τάχα τη δημοκρατία με βόμβες!".

Μ' αυτά τα λόγια, ο Μίλαν Μπέσετζιτς,αρχισυντάκτης της εφημερίδας "ΓΚΛΑΣ ΤΖΑΒΝΟΣΤΙ" σχολίασε τον ανελέητο βομβαρδισμό χτες τα ξημερώματα του συγκροτήματος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι. Εμοιαζε μ' αυτές τις λίγες λέξεις σαν να εξέφραζε τις σκέψεις των περισσότερων δημοσιογράφων της υφηλίου όταν έμαθαν την είδηση και αυτής της φονικής επιδρομής... που σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες προκάλεσε το θάνατο από 10 έως 25 δημοσιογράφων και τεχνικών, τον τραυματισμό τουλάχιστον 18 και τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 20 άλλων κάτω από τόνους συντριμμιών και θραυσμάτων βομβών.

Την ώρα που έπεφταν οι βόμβες... Η επίθεση έγινε γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) χτες και τη στιγμή εκείνη εργάζονταν στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης περίπου 150 άτομα. Ηταν η μέρα που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στείλει το "μήνυμα" για την πενηντάχρονη επέτειό του και το "στίγμα" των μελλοντικών φονικών αποστολών του πάνω σε βόμβες με κατεύθυνση το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι.

"Καθόμασταν στην αίθουσα σύνταξης όταν ξαφνικά ακούσαμε μία τρομερή έκρηξη" θα πει ο συντάκτης Σάβα Αντζέλκοβιτς στους ξένους συναδέλφους του, προσθέτοντας: "Ο τοίχος πίσω μου ουσιαστικά εξαφανίστηκε μαζί με ολόκληρη την πτέρυγα του κτιρίου. Ακουσα κραυγές πληγωμένων ανθρώπων"!

Οι ξένοι δημοσιογράφοι πηγαίνοντας αργότερα στον τόπο της βάρβαρης αυτής επίθεσης είδαν να διακρίνεται μέσα από ερείπια το πτώμα ενός άνδρα σχεδόν αποκεφαλισμένου. Κάποιος άλλος ήταν παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο τεράστια κομμάτια τσιμέντου. Οι γιατροί του ακρωτηρίασαν τα δυο του πόδια στον τόπο του ΝΑΤΟικού εγκλήματος, και έσπευσαν να τον μεταφέρουν σε κοντινό νοσοκομείο. Ομως, οι προσπάθειες να του σώσουν τη ζωή στάθηκαν μάταιες, καθώς με τη μεταφορά στο νοσοκομείο ο άτυχος άνδρας ξεψύχησε...

Οι βομβαρδισμοί άμεσα προκάλεσαν σοβαρότατες υλικές ζημιές στο κτίριο της κρατικής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (μεταξύ αυτών και τη δορυφορική σύνδεση με τη ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ που χρησιμοποιούσαν και ξένοι δημοσιογράφοι για να στείλουν το υλικό τους)... Ομως, παρά τις μεγάλες ζημιές, παρά τον άδικο θάνατο πολλών δημοσιογράφων και τεχνικών, η σερβική ραδιοτηλεόραση κατάφερε να εκπέμψει πάλι σήμα και σύντομο δελτίο ειδήσεων έξι ώρες μετά την επιδρομή.

Εντονες οι γιουγκοσλαβικές αντιδράσεις

Πλήθος αντιδράσεων σχεδόν από κάθε οργάνωση Τύπου στον κόσμο προκάλεσε η ΝΑΤΟική επιδρομή στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Μεταξύ αυτών και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία, εκφράζοντας σε ανακοίνωσή της τη βαθύτατη θλίψη της για το βομβαρδισμό, επισημαίνει πως "αυτός ο βομβαρδισμός φαίνεται πως είχε έναν πολύ καθαρό στόχο πολιτικό και συγκεκριμένα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης".

Ο Γκόραν Μάτιτς,ομοσπονδιακός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, δηλώνοντας το μεσημέρι πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 10, υπογράμμισε πως στόχος αυτής της επίθεσης ήταν "η δολοφονία της αλήθειας για τις φονικές πράξεις του ΝΑΤΟ". Ο Γκ. Μάτιτς σημείωσε στη συνέχεια: "Αυτές οι επιδρομές δεν είναι πολιτική, είναι έγκλημα. Οταν κάποιος αιματοβάφει τα χέρια του όπως ο Κλίντον, ο Μπλερ, ο Σολάνα και οι υπόλοιποι, δεν μπορείς να τους σταματήσεις"...

Ο δήμαρχος Βελιγραδίου, Βόγισλαβ Μιχαϊλοβιτς πρόσθεσε: "Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, που ο πόλεμος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης γίνεται με βόμβες".

Ο διευθυντής του ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού "ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β", Ντράγκαν Κοτζαντίνοβιτς,χαρακτήρισε το βομβαρδισμό "ως προσπάθεια της Δύσης να καταστρέψει εντελώς το δίκτυο ενημέρωσης στη Σερβία και στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία... Να δούμε πόσο μακριά θα πάνε τις προσπάθειές τους... Είναι λυπηρό που εκείνες οι χώρες καυχώνται για την ελευθεροτυπία τους, βομβαρδίζουν τα εδώ ΜΜΕ... Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κάτι τέτοιο. Ολοι εδώ στο σταθμό έχουν επαναστατήσει μ' αυτή την ξεδιάντροπη ενέργεια!".

ΝΑΤΟ: Πλήξαμε τον "εγκέφαλο" του Μιλόσεβιτς!

"Πρέπει να θεωρηθεί σαν κλιμάκωση των επιθέσεών μας κατά των εγκεφάλων του στρατιωτικού μηχανισμού του Μιλόσεβιτς και της ηγεσίας", δήλωσε ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος στο πρακτορείο "Ρόιτερ", προσθέτοντας με περισσό κυνισμό πως χτες έγιναν επιδρομές και σε αρκετούς αναμεταδότες τηλεόρασης σε άλλες περιοχές της Σερβίας.

Ακόμη χειρότερες δηλώσεις έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που είπε πως οι βομβαρδισμοί κατά του κτιρίου κρατικής τηλεόρασης "είναι απόλυτα δικαιολογημένοι" και πως "υπεύθυνος... είναι... ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς"! Ποιο το "επιχείρημα" του κ. Μπλερ; "Αυτοί οι τηλεοπτικοί σταθμοί", είπε, "αποτελούν μηχανισμό που έχει χρησιμοποιήσει ο Μιλόσεβιτς για να κάνει την εθνική εκκαθάριση στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι μηχανισμός που τον διατηρεί στην εξουσία και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δικαιολογούμαστε να καταστρέφουμε τους στόχους αυτούς"!

Να σημειώσουμε εδώ πως προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ο Μπλερ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις ανταποκρίσεις που έστελνε από το Βελιγράδι ανταποκριτής του ΒΒC, χαρακτηρίζοντάς τις "ελεγχόμενες"! Θα τεθεί άραγε στο μέλλον στο στόχαστρο των βομβαρδισμών και το... υποτιθέμενο "καμάρι" της βρετανικής "ενημέρωσης";


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ