Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Η Αλήθεια δε σκοτώνεται"!

Πρωτότυπη διαμαρτυρία των εργαζομένων του "Ρ" και του "902" για το νέο φρικιαστικό έγκλημα του ΝΑΤΟ εναντίον της κρατικής γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης

Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν και το αυτονόητο. Να βγούμε στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι του "Ριζοσπάστη" και του "902", η φωνή του ΚΚΕ που, αν μη τι άλλο, δικαιούται να μιλάει για λογοκρισία, φίμωση, καταστολή της ελευθεροτυπίας, δε θα μπορούσαν παρά να καταγγείλουν με έναν πρωτοποριακό τρόπο για τα ΜΜΕ, το νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, το χτύπημα στην κρατική τηλεόρασή της.

Με πανό, πλακάτ, τους γνωστούς στόχους στο πέτο και κάτω από τους ήχους τραγουδιών του αγώνα από τα μεγάφωνα που είχαν στηθεί μπροστά στην είσοδο της λεωφόρου Ηρακλείου, το προσωπικό των δύο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Κόμματος παρατάχθηκε στις έξι χτες το απόγευμα και από τα δύο ρεύματα του δρόμου και μοίραζε την προκήρυξή του στα διερχόμενα αυτοκίνητα και τοποθετούσε τα αντινατοϊκά "τρυκ" στους καθαριστήρες των λεωφορείων. "Με βόμβες δε φιμώνεται η αλήθεια", "Οχι στα ψέματα του CNN", "Συγνώμη, περάσαμε τους δημοσιογράφους για κομβόι προσφύγων", "Επιτέλους μια διασταυρωμένη είδηση: σκοτώσαμε και δημοσιογράφους", ήταν μερικά από τα πλακάτ, διανθισμένα και με πικρό χιούμορ... Για τουλάχιστον τρία τέταρτα, η λεωφόρος Ηρακλείου είχε μετατραπεί σε ένα ακόμη αντιιμπεριαλιστικό μετερίζι, αποδεικνύοντας συγχρόνως πως το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία και των σημερινών αγώνων με πολλούς τρόπους και με όλες του τις δυνάμεις.

Στην προκήρυξη, που μοιραζόταν στους διερχόμενους, αναφέρονταν τα παρακάτω:

"Εμείς οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι του "Ριζοσπάστη" και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM", πληροφορηθήκαμε με αισθήματα αγανάκτησης και αποτροπιασμού το βομβαρδισμό του μεγάρου της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης. Πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα, που έγινε από τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το ξημέρωμα της 23 Απρίλη 1999, εν γνώσει εκείνων που έδωσαν την εντολή ότι θα δολοφονηθούν άμαχοι.

- Καταδικάζουμε απερίφραστα το νέο φρικιαστικό έγκλημα των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στόχο είχε να φιμώσει με βόμβες και πυραύλους την ενημέρωση που προσέφερε η γιουγκοσλαβική τηλεόραση όχι μόνο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και σε όλο το κόσμο - διαθέτοντας τις εγκαταστάσεις της στους ξένους ανταποκριτές - καθώς επίσης και την "εν ψυχρώ" δολοφονία ή τραυματισμούς δεκάδων αμάχων που εργάζονταν στο κτίριο.

- Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους Γιουγκοσλάβους δημοσιογράφους που συνεχίζουν - μαζί με τους ξένους ανταποκριτές - κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες για τη ζωή τους το έργο της ενημέρωσης.

- Ζητούμε: Να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί στην κυρίαρχη και ανεξάρτητη Γιουγκοσλαβία. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του "Ριζοσπάστη" και του "902 Αριστερά στα FM"".

Εντυπωσιακή, μερικές φορές και συγκλονιστική ήταν η αντίδραση του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η κυκλοφορία γινόταν με κάποια δυσκολία, ο κόσμος, όχι μόνο δε δυσανασχέτησε, αλλά εξέφραζε τη συμφωνία του με τη διαμαρτυρία κορνάροντας, χαμογελώντας, φρενάροντας για να πάρουν την προκήρυξη. Οι επαγγελματίες του τιμονιού, οι ταξιτζήδες και οι οδηγοί των λεωφορείων, ανταποκρίθηκαν δεόντως στην πρωτοβουλία, αφού οι πρώτοι έκαναν το σήμα της νίκης κορνάροντας, ενώ οι δεύτεροι σταματούσαν τα λεωφορεία και άφηναν τους εργαζόμενους των δύο μέσων να μπαίνουν και να μοιράζουν προκηρύξεις και να τοποθετούν τα "τρυκ" στους καθαριστήρες. Αλλά και οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ δεν πήγαν πίσω. Ο οδηγός ενός τρένου στην κατεύθυνση προς Πειραιά έκανε εντυπωσιακή είσοδο στον σταθμό του Περισσού αντιλαμβανόμενος τι συμβαίνει, με ένα δυνατό και μακρόσυρτο σφύριγμα, που απαντήθηκε με ενθουσιώδη συνθήματα από τη συγκέντρωση! Η αποκορύφωση των αντιδράσεων ήταν το αυτοσχέδιο πλακάτ με το στόχο που έβγαλαν οι εργάτες του απέναντι εργοστασίου κάνοντας το σήμα της νίκης!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ