Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στοιχισμένος στις ΝΑΤΟικές αποφάσεις ο Ελληνας πρωθυπουργός

Για όλα ευθύνεται ο Μιλόσεβιτς και το ΝΑΤΟ αναζητά τρόπους για ειρηνική επίλυση, είπε στην ομιλία του ο Κ. Σημίτης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τις συνέπειες της κρίσης του Κόσσοβου για την Ελλάδα επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας χτες κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Η "προσέγγιση" του Ελληνα πρωθυπουργού έγινε αυστηρά κάτω από το πρίσμα της Συμμαχίας, αφού ο Κ. Σημίτης μίλησε για τις ευθύνες του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς για την πολιτική "εθνικής εκκαθάρισης" που ακολουθεί, ενώ για το ΝΑΤΟ ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "έδινε πάντα προτεραιότητα στην ειρηνική επίλυση των διαφορών"!

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για πολιτική προσέγγιση, επισημαίνοντας ότι αν συνεχιστεί η κρίση, θα υπάρξει ευρεία αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται στις περιπτώσεις της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι ο εξοπλισμός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου εγκυμονεί κινδύνους, τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή συνόρων, αλλά η λύση να είναι η παροχή ευρείας αυτονομίας στο Κόσσοβο.

Το ΝΑΤΟ έδινε πάντα προτεραιότητα στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, τόνισε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι μπορεί η στρατιωτική επιχείρηση να προχωρά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να συνεχίζεται παράλληλα η προσπάθεια στο διπλωματικό πεδίο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη την πολιτική εθνικής εκκαθάρισης που ακολουθεί ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Κόσσοβο και επανέλαβε τις τρεις προτεραιότητες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, που είναι η ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης το συντομότερο δυνατό, σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των Βαλκανίων για την "επόμενη μέρα" και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε, με... νόημα, ευτυχής που βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι η Ελλάδα και η Τουρκία και αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κόσσοβο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επικέντρωσε την ομιλία του στο γεγονός ότι η χώρα του ήδη φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ