Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Δώστε συγκεκριμένες απαντήσεις

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Αφοπλισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την υποκρισία και συνενοχή της ΕΕ στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είναι η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη στη συζήτηση της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Αφοπλισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τους νέους στρατηγικούς προσανατολισμούς του ΝΑΤΟ, παρουσία εκπροσώπου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με το γνωστό καυστικό του τρόπο, καλεί τη ΔΕΕ να πει τη θέση της και θέτει κρίσιμα ερωτήματα στον εκπρόσωπό της. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Στον ωκεανό των όσων επί 4/4 της ώρας μάς είπε ο εκπρόσωπος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, θεληματικά ή αθέλητα, πάνε να ναυαγήσουν το επίκαιρο του θέματος που ο ίδιος μνημόνευσε και το ουσιαστικό του περιεχόμενο.

Από αυτή ακριβώς την άποψη της επικαιρότητας, θέτω το ερώτημα: Η πολυπράγμων ΔΕΕ - είτε συγχωνευτεί με την ΕΕ είτε όχι, είτε διαμελιστεί αλά Γιουγκοσλαβία, στα πολιτικά θέματα με την πρώτη, στρατιωτικοαμυντικά με το ΝΑΤΟ - έχει, μπορεί να έχει θέση και ποια, για την πάνω από ένα μήνα συνεχιζόμενη δολοφονική, βομβαρδιστική επίθεση στο Κόσσοβο, στη Γιουγκοσλαβία, με σφαγή αμάχων, προσφύγων - που δήθεν θέλει να προστατεύσει- καταστροφές οικισμών, συγκοινωνιακών υποδομών και μεγάλων παραγωγικών μονάδων αγαθών για την επιβίωση του πληθυσμού; Είπε, θα πει όχι, τέρμα στο, κυριολεκτικά, έγκλημα πολέμου που διαπράττεται, με αυτουργούς τη διοίκηση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και επόμενα και της ΔΕΕ, αφού αποτελούν ομοούσιο σύνολο;

Παρακαλώ να δώσετε συγκεκριμένη απάντηση. Δεν τη ζητάω μόνο προσωπικά, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι νύχτα - μέρα στο ποδάρι, ζητώντας τερματισμό του εγκλήματος. Αλλά νομίζω ότι ενδιαφέρει και τους συναδέλφους που λογοδοτούν ή πρέπει να λογοδοτούν ή πρέπει να λογοδοτήσουν μπροστά στους εκλογείς τους και που θα τους ζητήσουν και τις επερχόμενες εκλογές να τους ψηφίσουν".

Στη συνέχεια ο Β. Εφραιμίδης αναφέρεται στην προοπτική της ΔΕΕ και στις συμφωνίες που θα προβλέπει για τα κράτη - μέλη της:

"Δεύτερο ερώτημα. Είπε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ ότι στην προοπτική θα προβλεφτούν σε ειδικό πρωτόκολλο συμφωνίες μεταξύ των χωρών - μελών της ΔΕΕ για αμοιβαία συνδρομή, με την αυτόματη ρήτρα, σε περιπτώσεις κινδύνου από επίθεση κατά της εδαφικής τους ακεραιότητας. Ευθύς αμέσως όμως αναφέρθηκε στο άρθρο 5 της Συνθήκης της ΔΕΕ. Είναι γνωστή όμως η αλλιώτικη τροποποίηση που υπέστη σκόπιμα αυτό το άρθρο, ώστε η αμοιβαία συνδρομή - πολιτικοστρατιωτική δηλαδή παρέμβαση, να ισχύει μόνο αν η επίθεση προέρχεται από χώρα που δεν είναι τακτικό μέλος, ούτε παρατηρητής της. Επειδή από τα ήδη μέλη της ΔΕΕ - νομίζω κατά πεποίθηση όλων μας - δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο επίθεσης π.χ. το Βέλγιο από την Ολλανδία και αντίστροφα ή η Ιταλία, η Γαλλία από τη Γερμανία, η Πορτογαλία από την Ισπανία, αλλά είναι υπαρκτή η ωμά διακηρυγμένη απειλή κατά της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας, ακόμα και στα σενάρια που εξάγγειλε ο κ. Κλίντον για ελληνοτουρκική σύγκρουση, ερωτώ και ζητώ απάντηση: τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα αμοιβαίας συνδρομής θα προβλέπουν τέτοιες περιπτώσεις;".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ