Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χτες η χούντα, σήμερα οι βόμβες!

Παρεμβάσεις εκπροσώπων των κομμάτων χτες στη Βουλή για τη μαύρη επέτειο

Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου απασχόλησε χτες την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων αλλά και του προέδρου της Βουλής, χαρακτήρισε, όπως ήταν αναμενόμενο, η αναφορά στην 21η Απριλίου υπό το πρίσμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

"Οι Αμερικανοί αφού νίκησαν στον εμφύλιο πόλεμο επέβαλαν ένα καθεστώς υποτέλειας", ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας, σχετικά με τα αίτια της εγκαθίδρυσης της στρατιωτικής δικτατορίας, σημειώνοντας στη συνέχεια πως "οι ίδιοι οι Αμερικανοί σήμερα βομβαρδίζουν μαζί με τους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση το λαό της Γιουγκοσλαβίας, τους λαούς των Βαλκανίων αύριο. Η κυβέρνηση ακολουθεί σήμερα κατά γράμμα τις επιταγές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο όνομα των εθνικών συμφερόντων. Οσο όμως εξυπηρετήθηκαν με τη δικτατορία άλλο τόσο θα εξυπηρετηθούν με την ελληνική κυβέρνηση. Τότε πληρώσαμε με την Κύπρο. Σήμερα δεν ξέρω με τι θα πληρώσουμε". Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, κάνοντας μια παράλληλη σύγκριση του τότε με το σήμερα, σημείωσε ότι "τότε ο ελληνικός λαός αντέδρασε, γράφοντας "έξω οι ΗΠΑ" και "έξω το ΝΑΤΟ". Προχτές η ΚΝΕ έγραψε τα ίδια. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τους ΚΝίτες. Ο λαός τότε κλήθηκε να σώσει τη χώρα, σήμερα καλείται να "σώσει" άλλες χώρες εκτός των συνόρων μας". Κατέληξε λέγοντας ότι η αντίδραση του λαού είναι αυτή που σήμερα μπορεί να δώσει τις λύσεις που απαιτούνται.

Για καταδίκη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία έκανε λόγο ο Απ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας πως "το δράμα του κυπριακού ελληνισμού συνεχίζεται 25 χρόνια τώρα με την αρχική και συνεχιζόμενη ευθύνη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και ιδίως των ΗΠΑ, που κόπτονται για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου αλλά δε συγκινούνται για τους 200.000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες", προσθέτοντας ότι "καταδικάζουμε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και την κλιμάκωση της βίας ακόμα και με χερσαίες επιχειρήσεις". Το αίτημα για "εθνική συνεννόηση" μετέφερε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Σιούφας, αναφορές σε θετικά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έκανε η Βάσω Παπανδρέου και ο Κοσμάς Σφυρίου από το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταδικαστικές αναφορές στη χούντα αλλά και τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς έκαναν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ