Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πόλεμο!! ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ο κ. Σημίτης, με τη φράση του "θα στέλνουμε όπου θέλουμε ένοπλες δυνάμεις" ("Ριζοσπάστης" 17/4/99) αποκάλυψε τις προθέσεις του... Προθέσεις της κυβέρνησής του. Θα στείλουν τα Ελληνόπουλα όπου διατάξουν ο Σολάνα, ο Κλαρκ, ο αρχιμακελάρης Κλίντον. Μέχρι και στην Απω Ανατολή θα τα στείλουνε και το λαό δεν τον λογαριάζουνε.

Τέτοιος ο ραγιαδισμός, η υποτέλεια της κυβέρνησης. Το ίδιο θα γινότανε και μ' όποια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της Ν. Δημοκρατίας.

Είπα "...και στην Απω Ανατολή". Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό. Δεν είναι υπερβολή νεαρέ φίλε αναγνώστη, αναγνώστρια. Και να μη σας φαίνεται απίθανο ή αδύνατο. Οι παλιότεροι θυμούνται, τι έλεγε ο Ντίνος Τσαλδάρης, ΥΠΕΞ της "εφτακέφαλης" κυβέρνησης του Μάξιμου (1948): "Τα σύνορά μας είναι στο Αφγανιστάν".

Και στο μεν Αφγανιστάν δε χρειάστηκε και δε στάλθηκαν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις... Χρειάστηκαν, όμως, για την Κορέα και στάλθηκαν κι άφησαν εκεί, στην Απω Ανατολή, τα κόκαλά τους Ελληνόπουλα. Οπως αρκετοί στρατιώτες και βαθμοφόροι άφησαν τα κόκαλά τους στις στέπες της Ουκρανίας. Οπου, υπό τον στρατηγό Παρασκευόπουλο, με πρωθυπουργό τον Ελ. Βενιζέλο, στάλθηκε εκστρατευτικό σώμα το 1918. Στην εκστρατεία 14 καπιταλιστικών χωρών που ανέλαβε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, εναντίον της νεαρής τότε Σοβιετικής Ενωσης.

Ενα χρόνο αργότερα με την ίδια κυβέρνηση των φιλελευθέρων, στις 2 Μάη 1919, άρχισε η Μικρασιατική εκστρατεία. Εκεί στάλθηκε από τους Αγγλογάλλους ο στρατός μας "για τη λύτρωση του υπόδουλου Ελληνισμού". Αυτό για τα μάτια του λαού. Στην πραγματικότητα, όμως, για τα πετρέλαια της Μοσούλης. Κι όλοι τώρα ξέρουν - κι όχι μόνον οι της ηλικίας μου - ότι αποτέλεσμα εκείνης της εκστρατείας ήταν ο ξεριζωμός δύο εκατομμυρίων Ελλήνων από τις πανάρχαιες εστίες τους. Ξέρουν ότι πάνω από 500.000 σκοτώθηκαν ή άφησαν τα κόκαλά τους στην αιχμαλωσία. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αναφέρονται σε πολλά βιβλία και σ' ένα δικό μου (έκδοση 1998): "Στη γενέτειρά μου 75 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή".

Υστερα από τόσες οδυνηρές, ακριβοπληρωμένες με αίμα και υλικά αγαθά ελευθερίες, έρχεται ο κ. Σημίτης και μας λέει όσα γράφτηκαν στο "Ρ" 17/4/1999: "Θα στέλνουμε όπου θέλουμε"...

Αίσχος και καταισχύνη σ' όσους σκέφτονται έτσι, και πριν απ' όλα στην κυβέρνηση. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας υπάγονται σ' ένα υπουργείο με την επωνυμία "Υπουργείο Εθνικής Αμυνας". Οταν παραβιαστούν τα σύνορά μας, απ' όποιον κι αν γίνει, και οι ογδοντάρηδες θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε για να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Καμιά όμως υποχρέωση δεν έχουμε να πάμε πουθενά έξω από τα σύνορά μας γιατί το ζητάνε οι Κλίντον, Σολάνα, Κλαρκ και οι λοιποί μακελάρηδες. Αν θέλει να πάει η κυβέρνηση και όσοι εθελοντές το ζητήσουν να πάνε. Εμείς όμως, όλοι οι άλλοι,

για ΗΠΑ, Γερμανία

ΝΑΤΟ και Συμμαχία

δεν πρόκειται να πάμε

στη Γιουγκοσλαβία

μήτε στην Αλβανία.

Δεν είμαστε μπανανία

δεν είμαστε του ΝΑΤΟ

κάποιο προτεκτοράτο.

Κύριε Σημίτη, κύριοι της κυβέρνησης αναμετρείστε τις ευθύνες σας. Η όποιας μορφή βία η εξαναγκασμός θα γίνει μπούμερανγκ για όλους. Θα είστε αντισυνταγματικοί. Ενώ οι νέοι καλύπτονται πέρα για πέρα από το Σύνταγμα (άρθρο 29. παρ.2). Το δρόμο στην κατεύθυνση αυτή την έδειξε ο ναύτης του "Θεμιστοκλής" Ν. Γαρδίκης, ο Αντ. Πατσούλας και οι βαθμοφόροι του.

Το δρόμο αυτό πρέπει να ακολουθήσουν όχι μόνο όλοι οι Ελληνες, αλλά και όλοι οι νέοι της Βαλκανικής, της Ευρώπης και της Αμερικής. Φαντάροι, ναύτες, αεροπόροι, για τη σωτηρία των λαών τους, του κόσμου, εμπρός για μια δραστική μαζική φιλειρηνική εκστρατεία, εμπρός για έναν πόλεμο ενάντια στον βρώμικο πόλεμο, τον ιμπεριαλιστικό.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ