Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν το ΠΑΣΟΚ ζητά (γε) απεμπλοκή!

"Σε ό,τι αφορά τον Κόλπο κ. Μητσοτάκη, εμείς στεκόμαστε στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν τις αμφισβητήσαμε ποτέ. Εκείνο που δε δεχόμεθα είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στρατιωτικά... Γι' αυτό ζητούμε την απόσυρση του "Λήμνος" ή της "Ελλης". (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)"! Το παραπάνω απόσπασμα μπορούν να το βρουν οι πολίτες στα Πρακτικά της Βουλής, της 16ης Γενάρη 1991. Εκείνη τη μέρα διεξαγόταν στο Κοινοβούλιο συνεδρίαση. Εκείνες τις μέρες βρισκόταν σε εξέλιξη η επιδρομή κατά του Περσικού Κόλπου. Εκείνες τις μέρες η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, είχε στείλει στον Περσικό, το ελληνικό αντιτορπιλικό "Λήμνος" να υπαχθεί υπό τις διαταγές της ΝΑΤΟικής αρμάδας που βομβάρδιζε τη Βαγδάτη. Εκείνη τη μέρα, στις 16 - 1 - 91, από το βήμα της Βουλής, ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζητούσε τη μη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί, αντίθετα, ενέπλεκε την Ελλάδα, και απαιτούσε την επιστροφή του "Λήμνος" από την εμπόλεμη ζώνη. Ναι! Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Α. Παπανδρέου! Εκείνοι που τότε χειροκροτούσαν μανιωδώς τον πρώην αρχηγό τους όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί έστελνε τα παιδιά του ελληνικού λαού στον Περσικό (μεταξύ τους και ο νυν πρωθυπουργός Κ. Σημίτης), τώρα, είναι οι ίδιοι που στέλνουν το "Θεμιστοκλής" στην εμπόλεμη ζώνη της Αδριατικής! Σημειωτέον ότι τότε, για την επέμβαση στον Περσικό, υπήρχε και απόφαση του ΟΗΕ, ενώ σήμερα όχι, γεγονός που καθιστά και τυπικά παράνομη την εμπλοκή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας!

***

Ομως η παραπάνω δεν ήταν η μοναδική δήλωση στην οποία είχε προβεί ο Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στον Περσικό Κόλπο. Ιδού τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ διά στόματος του προέδρου του, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση της Βουλής: "Ελπίζουμε - τόνιζε - ακόμα και τώρα να υπάρξει δυνατότητα στρατιωτικής απεμπλοκής. Δε γνωρίζουμε, μακροπρόθεσμα, τις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης. Εχουμε τόσα ανοιχτά εθνικά μέτωπα και με τόση αστάθεια στην περιοχή. Σε ένα μακρύ και δύσκολο πόλεμο, πού γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί; Γιατί να έχουμε εκθέσει και εμείς τη χώρα μας σ' ένα πρόσθετο κίνδυνο, που δεν ήταν πράγματι απαραίτητο;" (Α. Παπανδρέου - 17/1/97)

***

Εχουμε μιλήσει πολλές φορές για την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ. Ισως δεν υπάρχει Ελληνας που να μην μπορεί να προσθέσει κάτι σχετικό με αυτή την υποκρισία. Η ουσία πάντως παραμένει: Οσοι κυβερνητικοί παράγοντες πασχίζουν νυχθημερόν να... πείσουν τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορεί (!) η Ελλάδα να απεμπλακεί από τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ας ψάξουν τα πρακτικά της Βουλής. Θα βρουν το όνομά τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που χειροκροτούσε τότε την παραπάνω θέση, για την αντίστοιχη υπόθεση του Περσικού...

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ