Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συλλαλητήριο σήμερα στην Καβάλα

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το σταμάτημα εργασιών της Εταιρείας Πετρελαίων Β. Αιγαίου και την απόλυση 370 εργαζομένων. Κλείνουν και τα καταστήματα. Κατάληψη του αεροδρομίου χτες το απόγευμα. Σε έκφραση αλληλεγγύης καλεί η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, για το σταμάτημα των εργασιών της "Εταιρείας Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου" και την απόλυση 370 εργαζομένων, πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Παράλληλα, με την έναρξη του συλλαλητηρίου θα κλείσουν όλα τα μαγαζιά, μετά από απόφαση του Επιμελητηρίου Καβάλας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και του Εμπορικού Συλλόγου. Χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι κατέλαβαν από τις 5.30 τον αεροδιάδρομο στο αεροδρόμιο Καβάλας.

Καθημερινά διευρύνεται το μέτωπο κατά της πολυεθνικής, που, με την απόφασή της να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Καβάλα, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση την περιοχή. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα Πετρέλαια και των φορέων της πόλης αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες, αφού οι απολυμένοι αναγγέλλουν ήδη αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών, του αεροδρομίου της Καβάλας. Ηδη από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία έχουν αποκλείσει τις χερσαίες εγκαταστάσεις της Ν. Καρβάλης Καβάλας, εμποδίζοντας την είσοδο στα διευθυντικά στελέχη και στα 30 άτομα που έχει επιλέξει η Κοινοπραξία για απασχόληση, επιτήρηση και έλεγχο των εγκαταστάσεων αποθείωσης πετρελαίων, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ μετά το τελεσίγραφο της Εταιρείας προς τους εργαζόμενους, για όσους από αυτούς δεν προσήλθαν να παραλάβουν τις αποζημιώσεις τους, οι επιταγές κατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Να σημειωθεί ότι μετά το κλίμα που διαμορφώνεται, ορισμένοι εργαζόμενοι δηλώνουν στο ΔΣ του Σωματείου ότι επιθυμούν να βγουν "οικειοθελώς" σε πρόωρη σύνταξη. Καταγγέλλεται, ωστόσο, ότι ακόμα και στελέχη της διοίκησης του σωματείου παίζουν το ρόλο της εργοδοσίας, μοιράζοντας οι ίδιοι τις αιτήσεις "οικειοθελούς" αποχώρησης και συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στο εκβιαστικό παιχνίδι που παίζει η πολυεθνική σε βάρος του προσωπικού.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ καλεί όλους τους κομμουνιστές του νομού να σταθούν αλληλέγγυοι και να συμμετέχουν στον αγώνα των εργαζομένων της Εταιρείας Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου, όπως καλεί και κάθε Καβαλιώτη εργαζόμενο, κάθε φορέα να σταθεί έμπρακτα και μαχητικά στο πλευρό των απολυμένων.

"Μοναδική περίπτωση να σωθεί η επιχείρηση και η απασχόληση, είναι η πολιτικοποίηση της διεκδίκησης, το να πιεστεί η ίδια η κυβέρνηση, για να "συνετίσει" στη συνέχεια την DENISON. Αφού η DENISON αυθαιρετεί, παρανομεί και εκβιάζει, αφού δεν τη συμφέρει, αν δεν ανακαλέσει και δε συνεχίσει κανονικά τις εργασίες πετρελαίου, μειώνοντας, αν χρειάζεται, πρόσκαιρα τους ρυθμούς παραγωγής, να εκδιωχθεί και να τη διαδεχτεί η "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ"", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

- Στο συλλαλητήριο καλεί και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ,τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι η Καβάλα γίνεται νεκρή πολιτεία και οι κάτοικοί της συνθλίβονται από την ανεργία και τα οικονομικά αδιέξοδα που μεγαλώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ