Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Συνέδριο με φόντο εκρηκτικά προβλήματα

Ο κλάδος συρρικνώνεται, μεγάλες βιομηχανίες απαξιώνονται και ξεπουλιούνται, το επικουρικό ταμείο διαλύεται, με την απερχόμενη πλειοψηφία σε ρόλο παρατηρητή. ΔΑΣ: Οι μεταλλεργάτες χρειάζονται μια ΠΟΕΜ με ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό

Η διάλυση του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου (ΕΤΕΜ) με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ήδη συζητείται στη Βουλή, έρχεται να βάλει "βαριά" τη σφραγίδα της στο 22ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μεταλλεργατών,που ξεκινά τις εργασίες του, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 242 αντιπρόσωποι από 95 πρωτοβάθμια σωματεία, που εκπροσωπούν 30.000 ψηφίσαντα μέλη, ενώ οι εργασίες του ολοκληρώνονται την Κυριακή με την ψηφοφορία επί του απολογισμού δράσης και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΟΕΜ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Η περίοδος που διεξάγεται το συνέδριο, συμπίπτει με μια έξαρση της κυβερνητικής και εργοδοτικής επίθεσης σε βάρος βασικών δικαιωμάτων των μεταλλεργατών και κύρια των ασφαλιστικών. Και ενώ τα προβλήματα παίρνουν οξυμένη μορφή, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) "αγρόν ηγόραζε". Ολο το προηγούμενο διάστημα αρνήθηκε να πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία για την αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, βάζοντας "πλάτη" για το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ στοχεύει στη διαιώνιση της συμβιβαστικής στάσης και το επόμενο διάστημα, όπως διαφαίνεται και από τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης που εγκρίθηκε να παρουσιαστεί στο συνέδριο.

Το πιο "καυτό" πρόβλημα αφορά τη διάλυση του ΕΤΕΜ και τη συγχώνευσή του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ που προβλέπεται στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα θα "παγώσουν" μόνιμα οι επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, ενώ θα μειωθούν στο μισό οι επικουρικές συντάξεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλεργατών που θα πάρουν σύνταξη από το νέο Ταμείο. Παρ' όλα αυτά η "ιερή συμμαχία" ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ηγεσία της ΠΟΕΜ, με το πρόσχημαότι "η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της", αρνήθηκε και την παραμικρή αντίδραση.

Η παραγωγική συρρίκνωση, η δραστική μείωση του προσωπικού και η δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, είναι ένα επίσης σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ηδη έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων για την ΠΥΡΚΑΛ και την ΕΒΟ,στα οποία προβλέπεται για τη μεν πρώτη μείωση του προσωπικού κατά 700 άτομα και στη δεύτερη κατά 300 άτομα, αλλά και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε να διευκολυνθεί το ξεπούλημά τους. Οπως έχουν αλλεπάλληλες φορές δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, θα ακολουθήσουν στα ίδια χνάρια και η ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ,ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και μια από τις τελευταίες βαριές βιομηχανίες, η ΛΑΡΚΟ.Και εδώ η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΜ είναι η "σιγή ιχθύος".

Τα τελευταία χρόνια μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν συρρικνωθεί δραστικά, όπως ναυπηγεία,"Χαλυβουργική" κ. ά. Παράλληλα παρουσιάζονται σοβαρές ανακατατάξεις, με τη συγκέντρωση επιχειρήσεων σε "λίγα χέρια", π.χ. ο όμιλος Μυτιληναίου που πρόσφατα αγόρασε τη ΜΕΤΚΑΤ Βόλου.Ταυτόχρονα εντείνονται τα φαινόμενα της απασχόλησης ανασφάλιστων, των συμβασιούχων και του χτυπήματος εργασιακών δικαιωμάτων. Στον όμιλο "Στασινόπουλου" (δεκάδες επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες κυρίως στο αλουμίνιο και το χαλκό), η τρομοκρατία, όπως και τα 12ωρα είναι καθεστώς. Στον ΑΤΤΑΛΟ δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, απασχολούνται ανασφάλιστοι αλλοδαποί, ενώ απολύονται όσοι διεκδικούν.

Η δράση της ηγεσίας της ΠΟΕΜ απέναντι σε αυτά τα ζητήματα ήταν απλώς ανύπαρκτη, ενώ η όλη λειτουργία της, ήταν "φωτοτυπία" της συμβιβαστικής δράσης της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Αυτό εκφράστηκε και στη μη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, με τελευταίο την υπογραφή διετούς σύμβασης στη σιδηροβιομηχανία (2,5 + 2% το '98 και 1,4 + 1,4% για το '99) στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο Δ. Τσιουμπρής, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ και στέλεχος της ΔΑΣ, επισημαίνει ότι "ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έχουν μετατρέψει την ΠΟΕΜ σε κοινωνικό εταίρο του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, σε γραφείο διεθνών και δημοσίων σχέσεων, σε φορέα υποταγής και χειραγώγησης. Αυτό αντανακλάται και στον απολογισμό και στο πρόγραμμα δράσης και γι' αυτό τα καταψηφίζουμε". Αναφερόμενος στους στόχους της παράταξης, επισημαίνει πως "θα προσπαθήσουμε μέσα στο συνέδριο να αναδείξουμε όλα τα προβλήματα του κλάδου. Θα προσπαθήσουμε οι αποφάσεις του συνεδρίου να είναι σε θετική κατεύθυνση, αγωνιστικής δηλ. αντιμετώπισής τους. Θα καλέσουμε τους συνέδρους να ενισχύσουν τη ΔΑΣ που αποτελεί την προϋπόθεση γι' αυτό. Ωστόσο ρίχνουμε το βάρος της δράσης μας στα πρωτοβάθμια σωματεία, στη συσπείρωση των μεταλλεργατών σε αυτά, στον συντονισμό της πάλης. Οι μεταλλεργάτες χρειάζονται μια ΠΟΕΜ με ταξικό προσανατολισμό, που θα οργανώνει την αντίστασή τους στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης και σ' αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ