Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ταξικό προσκλητήριο διεξόδου

Πανστρατιά για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. "Εγκληματικές" οι ευθύνες της ΠΑΣΚΕ για τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. "Στρατηγικοί συμπαίχτες" της οι ηγεσίες της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ. Οχι στην ψευτοενότητα του σκυμμένου κεφαλιού. Στην ενίσχυση των αγωνιστικών και ταξικών χαρακτηριστικών του κινήματος, η διέξοδος

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή,για τις αιτίες που οδήγησαν στη συγκρότησή της, το ρόλο που καλείται να παίξει και μετά την 24ωρη απεργία στις 15/12, αλλά και τον απολογισμό και προγραμματισμό της δράσης της.

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε: "Στο όνομα της ΟΝΕ έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια μια θυελλώδη επίθεση σε βάρος όλων των δικαιωμάτων μας. Ανεξάρτητα ποιο κόμμα κυβερνά, ο στρατηγικός στόχος ήταν και είναι η επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ. Από κοινού με τον ΣΕΒ σχεδιάζουν το ανελέητο χτύπημα των εργαζομένων και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος".

Αναφορικά με τις πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατάγγειλε ότι "όχι μόνο δεν οργανώνουν την αντεπίθεση της εργατικής τάξης, αλλά συναινούν, συμβιβάζονται και τελικά ευθυγραμμίζονται με τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο συνδικαλιστής επέρριψε "εγκληματικές ευθύνες στην ηγεσία της ΠΑΣΚΕ", υπογραμμίζοντας ότι "τα δάκρυά της για την "ενότητα" είναι υποκριτικά και κροκοδείλια" και επιχειρηματολογώντας σημείωσε ότι η ΠΑΣΚΕ έχει την πρώτη ευθύνη, που σε δεκάδες νομούς υπάρχουν 3-4 Εργατικά Κέντρα, για τις πολλές ομοσπονδίες σε κάθε κλάδο, για τα διάφορα παραμάγαζα. Και όλα αυτά - πρόσθεσε - για πολλούς λόγους, με πρώτο την εξασφάλιση της σύνταξης του εργατοπατέρα. "Δεν είναι καθόλου τυχαίο - συνέχισε - ότι από ολόκληρο το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο όλη την προσοχή της η ΓΣΕΕ την έχει εστιάσει ακριβώς στη διατήρηση του αμαρτωλού αυτού ταμείου".

Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε "στρατηγικούς συμπαίχτες" της ΠΑΣΚΕ τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση", καταγγέλλοντας: "Στηρίζουν και ενισχύουν, στο όνομα της ΟΝΕ, το σημερινό κατάντημα σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Θέλουν υποταγμένο το συνδικαλιστικό κίνημα, η ενότητα γι' αυτούς σημαίνει ότι σκύβουμε ενωμένοι το κεφάλι στις κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτού του είδους την ψευτοενότητα εμείς θα την καταπολεμήσουμε".

"Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, συνέχισε ο συνδικαλιστής. Υπάρχει διέξοδος για την αναζωογόνηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων" κι αυτή βρίσκεται "στην ενίσχυση των αγωνιστικών ταξικών χαρακτηριστικών του κινήματος, σε ρήξη με όσους εκφράζουν και στηρίζουν τη γραμμή της ενσωμάτωσης του μαζικού κινήματος στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου".

Σ' αυτή την κατεύθυνση, "για τη δημιουργία ενός κινήματος ζωντανού, με νεύρο, με ανοιχτές και πλατιές δημοκρατικές λειτουργίες, που θα συσπειρώνει και θα αγκαλιάζει όποιον εργαζόμενο είναι διατεθειμένος να συστρατευθεί για να ταρακουνηθεί το σημερινό τέλμα, που θα συνεργάζεται με το κίνημα της νεολαίας, των αγροτών, των μικρομεσαίων", ο συνδικαλιστής εκ μέρους της Επιτροπής απηύθυνε ταξικό προσκλητήριο στο σύνολο της εργατικής τάξης, στα άλλα κοινωνικά στρώματα.

Αφετηρία για τα παραπάνω μπορεί να αποτελέσει η πανεργατική απεργία στις 15 του μήνα, για την οποία ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε: "Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Εκείνη τη μέρα οι εργατοϋπάλληλοι με τη μαζική τους συμμετοχή στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπορούν να στείλουν ένα δυνατό αγωνιστικό μήνυμα σε εργοδοσία - κυβέρνηση - συμβιβασμένες πλειοψηφίες, ένα μήνυμα καταδίκης της καπιταλιστικής ενοποίησης".

Σχετικά με τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης της Επιτροπής, αναφέρθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες περιοδείες και εξορμήσεις, με θετικά αποτελέσματα, αφού οι εργαζόμενοι δέχονται επιδοκιμαστικά τη συγκρότησή της, ότι έχουν στηθεί περίπου 20 Απεργιακές Επιτροπές κ. ά. Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει ένταση των προσπαθειών για την επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης, έμπρακτη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των μαθητών, ενώ τονίστηκε ότι και μετά την κινητοποίηση, η Επιτροπή "δε θα σταματήσει τη δράση της, γιατί απλά δε θα σταματήσει να υφίσταται η σημερινή κατάσταση".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν επίκειται οργανωτική διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος και αποχώρηση από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ο Γ. Μαυρίκος απάντησε: "Δε θεωρούμε ότι η ίδρυση μιας άλλης ΓΣΕΕ ή ΑΔΕΔΥ θα λύσει το πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος. Για την αποχώρηση από τα προεδρεία υπάρχουν σκέψεις και προβληματισμοί. Εγινε ήδη στην ΑΔΕΔΥ και η κατάσταση οδηγεί στο να εκφραστεί και στη ΓΣΕΕ".

  • Αργά το βράδυ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τροφοδοτώντας καλλιεργούμενα σενάρια για δήθεν "διασπαστικές" προθέσεις της ΕΣΑΚ και επιμένοντας να αποπροσανατολίζει από το κύριο πρόβλημα, που είναι σήμερα η ανάπτυξη της δράσης για την επιτυχία της απεργίας - πράγμα για το οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν κουνά ούτε το μικρό της δαχτυλάκι - σε δηλώσεις του υποστήριξε: "Η στάση των στελεχών της ΕΣΑΚ αποδυναμώνει τους στόχους και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων" (!) και "ενισχύει τα "διασπαστικά σενάρια", που στόχο έχουν να τραυματίσουν την οργανωτική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος"! "Πρέπει - καταλήγει - ανοιχτά και ξεκάθαρα οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που επιχειρούν το διαχωρισμό των εργαζομένων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους"...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε τροχιά ταξικής ανάτασης(1999-03-16 00:00:00.0)
"Στο ίδιο έργο θεατές"...(1999-03-10 00:00:00.0)
Δράση για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος(1999-01-19 00:00:00.0)
Εφαλτήριο νέων αγώνων(1998-11-26 00:00:00.0)
"Απέναντι" στην ΟΝΕ θα βρεθεί σήμερα η εκπομπή "Απέναντι", η συζήτηση(1998-05-27 00:00:00.0)
Να αποκρούσουμε την αντεργατική θύελλα(1998-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ