Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΚΕ
Προσωρινή ... ανακωχή

Στη διατύπωση των απόψεών της αρκέστηκε η "αντιπολίτευση", παρά την επίθεση που δέχτηκε και τις φωνές για απομάκρυνση όσων διαφωνούν από την παράταξη

Η ...δέσμευση του επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ και προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου ότι δε θα γίνουν διαγραφές των συνδικαλιστικών στελεχών που έχουν αντίθετες απόψεις, ότι οι συμφωνίες θα τηρούνται αν υπάρχει συνέπεια και από τα δυο μέρη, καθώς και ότι το κείμενο της εισήγησης δεν είναι δεσμευτικό, "έπεισαν" την εσωπαραταξιακή αντιπολίτευση να μη "ραγίσει το γυαλί" - κατά την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΚΕ, που έληξε χτες. Τώρα, οι "αντιπολιτευόμενοι" θα δοκιμάσουν τις θέσεις τους στη βάση της παράταξής τους, στο χρόνο που απομένει μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΠΑΣΚΕ, αν και όποτε γίνει. Επιπρόσθετα, δεν έχουν καταληχθεί οι διαδικασίες διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Βασικά σημεία της κριτικής, που άσκησε η "αντιπολίτευση" στη διάσκεψη, ήταν ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους πολιτικούς στόχους που έθεσε το ΠΑΣΟΚ, όταν δημιουργήθηκε και με τους στόχους της ίδιας της ΠΑΣΚΕ, μια και έχει "νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά". Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η Μ. Φραγκιαδάκη,ενώ ο Χ. Λιακόπουλος υπεραμύνθηκε της επιλογής για συνέχιση της απεργίας στην Ιονική με ευθύνη της ΓΣΕΕ και άσκησε κριτική για την απομάκρυνση του Γ. Μαρκάκη από την ΠΑΣΚΕ, για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της κινητοποίησης η ΠΑΣΚΕ στην ΟΤΟΕ, για το πώς έγινε ο "κοινωνικός διάλογος", τον οποίο "υποβάθμισε η κυβέρνηση με την ασυνέπεια που έδειξε στη συνέχεια". Σε σημεία του εισηγητικού κειμένου, σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στάθηκε ο Η. Κοντόπουλος.

Στο "διά ταύτα", ζητούμενο των "αντιπολιτευόμενων" είναι οι διαπιστώσεις τους να γίνουν αποδεκτές και στη συνέχεια να "γίνει κάτι" για να αλλάξουν τα πράγματα. Ωστόσο, έμειναν, υποχρεωτικά, ικανοποιημένοι με τη διατύπωση των διαπιστώσεών τους, έστω και αν η πλειοψηφία των ομιλητών τους επιτέθηκε έντονα, μιλώντας ακόμα και για απομάκρυνση από την ΠΑΣΚΕ εκείνων που έχουν διαφωνίες.

Ο Χ. Πολυζωγόπουλος εμφανίστηκε στο "κλείσιμο" των εργασιών ανυποχώρητος στις θέσεις του, πρότεινε όμως ουσιαστικά μια "ανακωχή". Αρνήθηκε ότι η ΠΑΣΚΕ δεν αντιτάχθηκε όσο θα έπρεπε στην κυβερνητική πολιτική και καταλόγισε "εξυπηρέτηση άλλων αναγκών" σε εκείνους που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται σαν "ρεύμα" μέσα στην ΠΑΣΚΕ. Θεώρησε δηλαδή ότι οι διαφορές δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και ότι εκπορεύονται από διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και από προσωπικές επιδιώξεις που σχετίζονται με τις "καρέκλες". Με ανάλογο τρόπο αντιμετώπισε τις περιπτώσεις του ΕΚΑ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει εμποδίσει διαγραφές και αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε των επιλογών της ΠΑΣΚΕ το προηγούμενο διάστημα και στο θέμα του "κοινωνικού διαλόγου" και στη στάση αποδοχής απέναντι σε αντεργατικά νομοσχέδια και νόμους.

Για άλλη μια φορά, επιχείρησε να συσπειρώσει τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, επιτιθέμενος στην ΕΣΑΚ. Με αφορμή το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, είπε ότι η ΠΑΣΚΕ ήταν υπέρ των "προοδευτικών προεδρείων", αλλά "είναι σχετικό ποια είναι προοδευτικά και ποια καθυστερημένα". Κατηγόρησε την ΕΣΑΚ για ξεπερασμένες ιδέες που δεν απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα και σημείωσε ότι "για ένα γάμο χρειάζεται και νύφη και γαμπρός", αλλά δεν υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις "αν ο άλλος έχει κάνει την κεντρική, πολιτική του επιλογή και η ΚΕ αποφάσισε την εξωθεσμική λειτουργία στα συνδικάτα και αργότερα μπορεί να φτιάξουν και δική τους ΓΣΕΕ".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org