Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γραφείο "προσαρμογής" ανέργων

Το ΕΒΕΑ εγκαινίασε το "γραφείο ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων", απ' όπου οι επιχειρηματίες θα εξυπηρετούνται και ο ΟΑΕΔ θα πληρώνει...

Ενα ακόμη εργαλείο ελέγχου της "αγοράς εργασίας", στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την "απασχόληση", μπαίνει σε εφαρμογή. Χτες, εγκαινιάστηκε το "Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων", που δημιούργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Οπως χαρακτηριστικά είπε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας,η λειτουργία του Γραφείου έχει να κάνει με την προσαρμογή των θεσμών και των μηχανισμών λειτουργίας του κράτους, στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις".

Η δημιουργία "γραφείων ενημέρωσης", σε συνεργασία με διάφορους εργοδοτικούς και άλλους φορείς, θα στοιχίσει 1,5 δισ. δραχμές και σύντομα θα γίνει η προκήρυξη δημιουργίας 74 τέτοιων γραφείων. Σ' αυτά θα απευθύνονται και άνεργοι, ώστε να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά και επιχειρήσεις που θέλουν προσωπικό ή - και αυτό είναι το πιο σημαντικό - θέλουν να πάρουν μέρος σε κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης, να τους πληρώνει, δηλαδή, το προσωπικό ο ΟΑΕΔ.

Ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στην αλλαγή της δομής του ΟΑΕΔ,προκειμένου να εφαρμόζει "ενεργητικά" μέτρα για την ανεργία. Ο άνεργος επιφορτίζεται, δηλαδή, με την ευθύνη αναζήτησης εργασίας μέσα από τέτοιου είδους γραφεία, τα οποία θα ελέγχει ο φορέας που τα δημιουργεί και θα τα πληρώνει ο ΟΑΕΔ! Μέσω και αυτών των γραφείων, διευκολύνονται οι εργοδότες να βρίσκουν τα προγράμματα απασχόλησης της αρεσκείας τους, αλλά και να ελέγχουν μεγάλες μάζες ανέργων, προκειμένου να υλοποιήσουν την έννοια του "απασχολήσιμου".

Ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι "εφαρμόζουμε, με βάση τις επιταγές της κοινής πολιτικής για την απασχόληση στην ΕΕ, ένα Σχέδιο Δράσης στην καρδιά του οποίου θέσαμε όλα τα έργα υποδομής που θα μας διευκολύνουν στην απαιτούμενη προσαρμογή". Στην προσαρμογή, δηλαδή, στα όσα ορίζει η "Λευκή Βίβλος" και η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου δεν παρέλειψε να βαφτίσει τη δημιουργία του γραφείου εξυπηρέτησης των στόχων των επιχειρηματιών "εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου". Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι στην ουσία πρόκειται να φανεί χρήσιμο στα μέλη του ΕΒΕΑ, γιατί τους προσφέρονται ευκαιρίες ανεύρεσης εργατικού δυναμικού και αξιοποίησης προγραμμάτων χρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ