Αποχή από όλες τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις πραγματοποιούν από χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και την ασφαλή νοσηλεία των χρηστών υγείας. Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ο αγώνας τους είναι πολιτικός και δεν έχει να κάνει με οικονομικά αιτήματα, απαντώντας έτσι σε όσους τους κατηγορούν. Καταγγέλλουν το υπουργείο Υγείας πως μέσα από τη λογική των κλειστών προϋπολογισμών, ουσιαστικά, επιχειρεί να προσαρμόσει τις ανάγκες στα διαρκώς μειούμενα κονδύλια και τονίζουν πως και οι αυξήσεις που έδωσε τελικά η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των απεργιακών αγώνων δεν αντιστοιχούν στο ύψος των κονδυλίων για τις εφημερίες που απαιτούνται για την επαρκή και ασφαλή για τον πολίτη κάλυψη των νοσοκομείων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γραμματέας της ΕΝΙΘ Θ. Ζδούκος, τα χρήματα δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη των εφημεριών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του χρόνου.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας από τις 2.11.1998, διεκδικώντας και νομικά πλέον τις καθυστερούμενες αποζημιώσεις τους για τις δεδουλευμένες εφημερίες.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το νέο Προεδρείο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ανακοίνωσε ότι στις 30.10.98, το ΔΣ της ΕΝΙΘ θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την επικίνδυνη λειτουργία κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια εφημερίας, δεδομένου ότι ήδη από την 1.10.1998 εφαρμόζονται τα περικομμένα προγράμματα εφημεριών που κατέθεσαν οι πρόεδροι των νοσοκομείων χωρίς την έγκριση των επιστημονικών επιτροπών και των ιατρικών υπηρεσιών. Η μήνυση θα κατατεθεί στις 11 πμ της επόμενης Παρασκευής. Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των γιατρών, εξαγγέλθηκε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 πμ - 1 μμ.
Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το προεδρείο της ΕΝΙΘ έθεσε εκ νέου και τα άλλα σημαντικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, όπως η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ κατήγγειλε πως ήδη σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δε λειτουργούν οι αξονικοί τομογράφοι γιατί δεν υπάρχουν εφημερεύοντες. Παράλληλα, σημείωσε πως σε πολλά νοσοκομεία επί χρόνια υπάρχουν χαλασμένοι τομογράφοι, αγγειογράφοι κλπ. και επειδή δεν αντικαθίστανται οι ασθενείς προωθούνται στις ιδιωτικές κλινικές. "Ολα τα παραπάνω αποτελούν δείγματα της απαξίωσης που προωθούν για τα δημόσια νοσοκομεία και εντάσσονται στη λογική παραπέρα υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν υγείας", είπε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Σ. Πλωμαρίτης.
Στο μεταξύ, οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας Θεσσαλονίκης, με σχετικό τους έγγραφο προς τους προέδρους των νοσοκομείων, γνωστοποιούν πως μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα αμοιβής των ιατρών που συνοδεύουν τα συνεργεία αιμοληψίας εντός και εκτός πόλεως τα Σαββατοκύριακα, θα πάψουν να πραγματοποιούν αιμοληψίες, αφού κανείς δεν τους υποχρεώνει να δουλεύουν αμισθί. Να αναφέρουμε ότι το σύνολο των αιμοληψιών από τις εξορμήσεις, ετησίως, υπερβαίνει τις 20.000 μονάδες αίματος.