Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΠΕΠ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Υπερφορτωμένο παρά την άθλια κατάσταση
  • Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου προς τους αρμόδιους υπουργούς
  • Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, παρά τις τρομακτικές ελλείψεις, σκέπτεται τη μεταφορά του προσωπικού του

Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) στο Σιδηρόκαστρο, που ανήκει στο ΠΙΚΠΑ, καθώς το κτίριο που στεγάζεται είναι ακατάλληλο, με σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, φιλοξενεί υπερδιπλάσιο - απ' τον προβλεπόμενο - αριθμό παιδιών, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλο, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.Η Ερώτηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα καθώς - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ" - στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας είναι η μεταφορά του προσωπικού απ' το ΚΕΠΕΠ του Σιδηροκάστρου στην Αθήνα για να καλύψουν τις ανάγκες οι οποίες θα προκύψουν απ' τις συγχωνεύσεις που προβλέπει το αντικοινωνικό νομοσχέδιο για την πρόνοια, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Το κτίριο, όπως επισημαίνουν οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '60 και προοριζόταν για γηροκομείο. Η πυρασφάλειά του κρίθηκε ακατάλληλη από την Πυροσβεστική, ενώ το εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης είναι φραγμένο, με αποτέλεσμα τα λύματα να υπερχειλίζουν από τα φρεάτια. Σ' αυτόν τον εντελώς ακατάλληλο χώρο στοιβάζονται 83 άτομα αντί για 40 και συνυπάρχουν μικροί και μεγάλοι. Η λύση που θα μπορούσε να δοθεί, μέσω της τοποθέτησης οικίσκων στο παρακείμενο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΚΕΠΕΠ,σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας Σερρών θα κοστίσει 250 εκατ. δραχμές. Επιπλέον, χρειάζονται άλλα 140 εκατ. δραχμές για την επισκευή του κτιρίου.

"Ως τώρα έχει σταλεί το ποσό των 40 εκατομμυρίων δραχμών από τα κρατικά λαχεία, από τα οποία τα πέντε εκατομμύρια για τη βελτίωση της εγκατάστασης των μαγειρείων και τα υπόλοιπα 35 εκατομμύρια ως πρώτη δόση για τη συντήρηση του κτιρίου. Το ποσό των 17 εκατομμυρίων δραχμών, που αφορά την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, όπως αγορά κατάλληλων κλινών, αποκατάσταση του εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης κλπ., δεν εστάλη ακόμη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, άγνωστο παραμένει πότε θα σταλούν η δεύτερη δόση και οι υπόλοιπες για τη συντήρηση του κτιρίου", υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι στη συνέχεια απαριθμούν τις ελλείψεις στο επιστημονικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό: "Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει από το 1978, προβλέπεται μια θέση παθολόγου και μια νευρολόγου ή παιδιάτρου, καθώς και τρεις θέσεις νοσηλευτών τετραετούς φοίτησης και δεκατρείς θέσεις αδελφών νοσοκόμων διετούς φοίτησης. Φυσικά για 40 περιθαλπόμενους και όχι για υπερδιπλάσιο αριθμό. Σήμερα το κέντρο εξυπηρετείται από έναν γιατρό με απόσπαση και από έναν ιδιώτη νευρολόγο, που το επισκέπτεται κάθε 15 μέρες. Οσον αφορά τους νοσηλευτές τετραετούς φοίτησης από τους τρεις υπηρετούν μόνο δύο και από τις δεκατρείς νοσοκόμες υπηρετούν μόνο δέκα, αλλά και από αυτές μόνο οι μισές είναι διετούς φοίτησης, ενώ οι υπόλοιπες μονοετούς φοίτησης. Δεν υπάρχει επιστημονική ομάδα ούτε παιδοψυχολόγος, ούτε κοινωνική λειτουργός για την παροχή της απαιτούμενης βοήθειας ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά".

Ετσι, τονίζουν ο Στ. Παναγιώτου και η Μ. Μπόσκου,οι περιθαλπόμενοι δεν παρουσιάζουν την απαιτούμενη βελτίωση και ερωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας:

  • Γιατί προχωρά με τόσο αργούς ρυθμούς η υλοποίηση των εξαγγελιών, που έχουν γίνει κατά καιρούς από διάφορα κυβερνητικά στελέχη, όσον αφορά το ΚΕΠΕΠ στο Σιδηρόκαστρο;
  • Εάν επιτέλους θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα (ποια και πότε) για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα του ΚΕΠΕΠ στο Σιδηρόκαστρο ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org