Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Απεργία κόντρα στις μεθοδεύσεις διάλυσης

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Οκτώβρη, προανήγγειλε χτες η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), καταγγέλλοντας ότι παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη για την έναρξη "του περίφημου διαλόγου", συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για τη διάλυση της ΥΠΑ σε ανώνυμες εταιρίες.

Η ΟΣΥΠΑ, στο εξώδικο που απέστειλε σε κυβέρνηση και διοίκηση, επισημαίνει ότι, μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και την πλήρη αναξιοπιστία των αρμοδίων, αποφάσισε την κήρυξη της 48ωρης απεργίας, με κυρίαρχο αίτημα: "ΥΠΑ ενιαία Δημόσια Υπηρεσία".

Οπως σημειώνεται στο εξώδικο, ο λόγος κήρυξης της απεργιακής κινητοποίησης είναι η επιχειρούμενη κατάργηση της ΥΠΑ και η ίδρυση στη θέση της, ανωνύμων εταιριών και γενικής γραμματείας. Προστίθεται ότι με τις ενέργειες αυτές, που γίνονται ερήμην των εργαζομένων, προωθείται και η κατάργηση των μεγαλύτερου αριθμού οργανικών θέσεων της ΥΠΑ και η λύση της υπαλληλικής σχέσης 2.500 υπαλλήλων.

Η ΟΣΥΠΑ καταγγέλλει ότι αυτό ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόλυση 2.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ορισμένοι θα ενταχθούν - με άγνωστα μέχρι στιγμής κριτήρια - στις ανώνυμες εταιρίες, αλλά με εργασιακό καθεστώς "ιδιωτικού δικαίου", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ΥΠΑ, που έχει έτοιμο η κυβέρνηση, παρέχει τη δυνατότητα στα Διοικητικά Συμβούλια των ανωνύμων εταιριών, να εκχωρήσουν το 49% των μετοχών σε ιδιώτες. Αυτό, όπως καταγγέλλει η ΟΣΥΠΑ, σημαίνει ότι πέραν της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης των ελληνικών αεροδρομίων, η κυβέρνηση προωθεί και την "ιδιωτικοποίηση της εθνικής ασφάλειας", δεδομένου ότι η λειτουργία του 70% των αεροδρομίων είναι μεικτή (πολιτική και στρατιωτική).

Επισημαίνεται, πάντως, ότι παρά τις φραστικές καταγγελίες, η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) ακολουθεί παρελκυστική τακτική και αποφεύγει τη σύγκρουση με την κυβέρνηση, αν και έχει δεδομένη την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε και σε πρόσφατη γενική συνέλευση του κλάδου. Σ' αυτή, οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη διάλυση της υπηρεσίας και το ξεπούλημα των ελληνικών αεροδρομίων και δήλωσαν αποφασισμένοι να υπερασπίσουν, με κάθε τρόπο το δημόσιο και ενιαίο χαρακτήρα της ΥΠΑ. Ομως, αυτή την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, την "εκτόνωσαν" η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ηγεσία της ΟΣΥΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκο,προτείνοντας πριν ένα μήνα στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών την "έναρξη ουσιαστικού διαλόγου"!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ