Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Δεν μπορούν να πάρουν προκαταβολή του πριμ

Η Ενωση Συνεταιρισμών δεν είναι σε θέση να τους δώσει τη φορολογική ενημερότητα που χρειάζεται για να εισπράξουν. Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν 1.200 περίπου καπνοπαραγωγοί του Νομού Καρδίτσας. Σα να μην τους έφταναν τα προβλήματα που είχαν, απέκτησαν και πρόσθετα, αφού δεν μπορούν να πάρουν ούτε την προκαταβολή του πριμ για τη φετινή σοδειά, επειδή απαιτείται φορολογική ενημερότητα από την ΕΑΣ Καρδίτσας, πράγμα που η Ενωση αδυνατεί να κάνει.

Το πρόβλημα αυτό έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής.Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων έχει φέρει σε αδιέξοδο τους καπνοπαραγωγούς επειδή: Περιορίζεται η παραγωγή καπνού, καθορίζονται χαμηλές τιμές και αφήνονται ασύδοτοι οι καπνέμποροι. Επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης καθορίστηκαν διαδικασίες είσπραξης της προκαταβολής της επιδότησης, που αδυνατούν να εισπράξουν οι καπνοπαραγωγοί. Ακόμα οι συνεταιρισμοί οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία με ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά και των διαφόρων πρασινογάλαζων διοικήσεών τους.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ επισημαίνεται το γεγονός της αισχρής εκμετάλλευσης των καπνοπαραγωγών από τους καπνεμπόρους και ότι για τους καπνοπαραγωγούς της Καρδίτσας αποτελεί οικονομική ανάσα η είσπραξη της προκαταβολής του πριμ. Ομως ο σχετικός όρος που έβαλε το υπουργείο Γεωργίας και η αδυναμία της ΕΑΣ Καρδίτσας να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα, στερεί από τους καπνοπαραγωγούς του νομού αυτού την καταβολή της προκαταβολής της επιδότησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική εξόντωση των καπνοπαραγωγών και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τους καπνεμπόρους για να αγοράζουν τα καπνά σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να εισπράξουν άμεσα την προκαταβολή της επιδότησης οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Καρδίτσας και να εμποδιστεί η ασυδοσία των καπνεμπόρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ