Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενστάσεις για εγγραφές στο Κτηματολόγιο

Την υποβολή ενστάσεων θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν εντός των προσεχών ημερών όσοι από τους 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας στο πλαίσιο του προγράμματος για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου και έχουν διαπιστώσει διάφορες ανακρίβειες ή τη διεκδίκηση και από άλλους της ιδιοκτησίας τους.

Συγκεκριμένα, η εταιρία "Κτηματολόγιο ΑΕ" μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποστείλει στους 500.000 ιδιοκτήτες ένα φάκελο με δύο έντυπα. Στο ένα έντυπο θα υπάρχει η δήλωση ιδιοκτησίας που έχουν υποβάλει, αλλά και πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί άλλων υπηρεσιών για το ακίνητο. Στο άλλο έντυπο θα υπάρχει τυποποιημένη αίτηση υποβολής ένστασης, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί εντός δύο μηνών σε ειδική επιτροπή που θα εξετάσει το βάσιμό της ή όχι και στην οποία θα προϊσταται δικαστικός.

Να σημειωθεί ότι όσοι αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα της απόφασης της επιτροπής αυτής, θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν καινούρια ένσταση σε δευτεροβάθμια επιτροπή.

Μετά την εκδίκαση των ενστάσεων θα εκδοθούν και θα δοθούν στους ιδιοκτήτες οι προσωρινοί τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ θα υποχρεωθούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος που κυμαίνεται από 10.000 ως 300.000 δρχ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο χωρίς αυτόν τον προσωρινό τίτλο οι ιδιοκτήτες δε θα μπορούν ούτε να πωλήσουν ούτε να χτίσουν στο ακίνητό τους. Ολη αυτή η διαδικασία μέχρι την έκδοση των προσωρινών τίτλων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ ενδεχόμενες εκκρεμότητες, σύμφωνα με το νέο νόμο που βρίσκεται για ψήφιση στη Βουλή, θα μπορούν να εξεταστούν δικαστικά πλέον μέσα σε μια πενταετία, ώσπου να γίνει η οριστική εγγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της "Κτηματολόγιο ΑΕ", έχει διαπιστωθεί ότι τα 25.000 περίπου από τα 800.000 ακίνητα που έχουν δηλωθεί διεκδικούν δύο ή και τρεις ακόμη ιδιοκτήτες!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ