Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύνθλιψη κλινικών και ακάλυπτες εφημερίες

Συγχωνεύουν κλινικές και μετακυλίουν τις ευθύνες, για τα όσα συμβαίνουν στη διάρκεια των εφημεριών, σε έναν γιατρό που παράνομα τον βαφτίζουν «γενικό εφημερεύοντα». Αυτά αποτελούν πτυχές των αλλαγών στο χώρο της Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ήδη οι εργαζόμενοι άρχισαν να ανακαλύπτουν τις «ευεργετικές» επιπτώσεις τους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), πρόσφατα, με απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», προχώρησε η κατάργηση της Α΄ Παθολογικής Κλινικής μετά τη συνταξιοδότηση του διευθυντή της.

Συγκεκριμένα, στο «Γ. Παπανικολάου» από το 1985 μέχρι σήμερα λειτουργούν δύο παθολογικές κλινικές, η Α΄ και η Β΄ κλινική του ΕΣΥ. Στα χαρτιά αναφέρεται και η Γ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, η οποία δεν αναπτύχθηκε ποτέ. Με την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου συγχωνεύεται η Α΄ Παθολογική του ΕΣΥ με τη Γ΄ Πανεπιστημιακή. Ετσι η «νέα» κλινική, που είναι αποκλειστικά στελεχωμένη με ιατρούς του ΕΣΥ, θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του διευθυντή της Γ΄ Πανεπιστημιακής. «Παρόμοιες πανεπιστημιακές κλινικές- φαντάσματα, που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστούν, υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», καταγγέλλει η ΕΝΙΘ. Και σημειώνει: «Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν ανέχονται άλλο να παίζουν το ρόλο της Φιλιππινέζας».

«Γενικός εφημερεύων»

Παράλληλα, η ΕΝΙΘ ζητά την αναστολή εφαρμογής του παράνομου θεσμού του «γενικού εφημερεύοντα». Οπως καταγγέλλει, τον τελευταίο χρόνο αρκετά νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη ορίζουν κατά τη διάρκεια της εφημερίας (εσωτερική και γενική - ανοιχτή) έναν γιατρό τον οποίο ονομάζουν «γενικό εφημερεύοντα ή συντονιστή εφημερίας» κλπ., στον οποίο ανατίθενται όλες οι αρμοδιότητες και υπευθυνότητες μετά τη λήξη του πρωινού ωραρίου. Αυτός ο θεσμός δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, καμία υπουργική απόφαση.

«Ο "γενικός εφημερεύων" αναλαμβάνει καθήκοντα που δεν έχουν καμία σχέση με το ιατρικό επάγγελμα, αλλά και πολύ συχνά πρέπει να πάρει θέση για ιατρικά θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την ειδικότητά του. Το τελευταίο τον καθιστά εν δυνάμει επικίνδυνο προς τους ασθενείς που προσέρχονται για νοσηλεία», σημειώνει η ΕΝΙΘ. Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί πως αυτός ο θεσμός το μόνο που κάνει είναι να επιτρέπει κάποιους με παχυλούς μισθούς να κοιμούνται ήσυχοι (διοικητές νοσοκομείων, διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας, διοικητικοί διευθυντές). Και προειδοποιεί πως αν οι αρχές δείξουν ολιγωρία, θα επιδιώξει με κάθε νόμιμο μέσο την κατάργησή του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ