Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Οι εργαζόμενοι συντονίζουν την αντίδρασή τους

Συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα στην Αθήνα

Την υπόθεση του συντονισμού και της οργάνωσης του αγώνα παίρνουν στα χέρια τους πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα και του εμπορίου, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τη νέα εργασιακή ζούγκλα που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τη συμμετοχή σωματείων από χώρους που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία τις επόμενες μέρες θα πάρει και τις πρώτες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Στη σύσκεψη έγινε πλούσια συζήτηση γύρω από την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι ωρομίσθιοι, μερικώς απασχολούμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Καταγγέλθηκε έντονα η «ενοικίαση εργαζομένων» από τα διάφορα δουλεμπορικά γραφεία τα οποία, αξιοποιώντας το απαράδεκτο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης, εξαπλώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, προσφέροντας εργάτες για ένα κομμάτι ψωμί.

Οπως τονίστηκε σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου, η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργηση της Κυριακής αργίας, αλλά κυρίως την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, ώστε ο κάθε εργάτης να είναι στη διάθεση των εργοδοτών, όποτε αυτοί θέλουν! Καταγγέλθηκαν έντονα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που πιστές στο ευρωπαϊκό «όραμα», με νόμους τους προχώρησαν στην απελευθέρωση του ωραρίου.

Από τα «πυρά» των συνδικαλιστών δε γλίτωσαν ούτε οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που με «διαλόγους», συμβιβασμούς και συναινέσεις όχι μόνο απεμπόλησαν τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά έβαλαν τη σφραγίδα τους, για να εφαρμοστεί το σημερινό απαράδεκτο πλαίσιο λειτουργίας του ωραρίου και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Συνδικαλιστής από τον ΟΤΕ που συμμετείχε στη σύσκεψη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ότι είναι πωλητές, ότι ο ΟΤΕ είναι μαγαζί και ότι πρέπει να πουλήσουν. Δήλωσε δε ότι η προσπάθεια κυβέρνησης εργοδοσίας αφορά συνολικά στο χτύπημα του ωραρίου σε βάρος των εργαζομένων. Την προσπάθεια για την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και στην ΕΘΕΛ κατήγγειλε ο συνδικαλιστής Αποστόλης Βλασίδης.

Η σύσκεψη κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο, με το οποίο οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους απαιτούν: Οχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και νομοθετική κατοχύρωση. Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας γενικά αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατάργηση του αντιδραστικού αντεργατικού υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο με αύξηση των αποδοχών (1.000 ευρώ πρώτος μισθός). Ωράριο ενιαίο, υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις. Κατάργηση των παρεμβάσεων των Νομαρχών. Κατάργηση του ωρομισθίου και όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Τις επόμενες μέρες θα οργανωθεί συνέντευξη Τύπου από τη Συντονιστική Επιτροπή, ενώ θα εκδοθεί και κοινή ανακοίνωση, με την οποία θα οργανωθούν εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ