Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η διεύρυνση δεν πρέπει να περάσει

Πικετοφορία αύριο, Πέμπτη, στο κέντρο της πόλης ενάντια στην απόφαση της νομαρχίας που επιβάλλει στα καταστήματα να παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας τους

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και αγωνιστικά αντιδρούν στην απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να διευρύνει κατά 2 ώρες το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το Σάββατο. Αύριο, Πέμπτη 10 του Ιούλη οργανώνουν μεγάλη εξόρμηση-πικετοφορία, που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα από την πλατεία Δημαρχείου. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση. Να δώσουν απάντηση «στην κυβέρνηση και στην πολιτική της για την απελευθέρωση του ωραρίου. Να δώσουν απάντηση στους υπαλλήλους των πολυεθνικών, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, πως καμία διεύρυνση-απελευθέρωση του ωραρίου δε θα περάσει». Στο πλευρό τους τάσσονται και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι που στην πλειοψηφία τους ως αυτοαπασχολούμενοι πλήττονται άμεσα.

Τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι και τις 8 το βράδυ κάθε Σάββατο για την καλοκαιρινή περίοδο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης παρά την αντίθεση των εργαζομένων και των εργοδοτικών φορέων. Θυμίζουμε πως η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και ο Εμπορικός Σύλλογος έχουν ήδη εκφραστεί ενάντια στο ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης εκτιμά πως η απόφαση της Νομαρχίας εντάσσεται μέσα στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται με στόχο την απελευθέρωση του ωραρίου και δηλώνει πως οι εργαζόμενοι του κλάδου θα αγωνιστούν κόντρα στην ασυδοσία του κεφαλαίου και στους υποστηρικτές του.

«Με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των τουριστών βάζουν στο στόχαστρο τα μικρά καταστήματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες καθώς και τους εμποροϋπαλλήλους», καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Ενώ ως απόφαση που αποσκοπεί στο «παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και στην ένταση της εκμετάλλευσης των υπαλλήλων» χαρακτηρίζει την απόφαση της Νομαρχίας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Και καλούν όλους τους συναδέλφους τους ΕΒΕ σε συνεργασία και συντονισμό με τους εμποροϋπαλλήλους για να εμποδίσουν την εφαρμογή της.

Το ΠΑΜΕ

Η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εμποροϋπαλλήλους, όλους τους εργαζόμενους της πόλης, να αντισταθούν στα σχέδια κυβέρνησης, μεγαλεμπόρων, ΕΕ και ΝΔ. Να απαντήσουν μαχητικά ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων μαζί με τους μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες, που βλέπουν τα μαγαζιά τους να κλείνουν.

Τους καλεί να διεκδικήσουν: Νομοθετική κατοχύρωση ενός σύγχρονου ενιαίου ωραρίου λειτουργίας όλων των καταστημάτων που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες εβδομαδιαίως, θα είναι υποχρεωτικό για όλους, θα διασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και θα προβλέπει:

Διακεκομμένο ωράριο (Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή). Τρία (3) απογεύματα κλειστά (Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο). Οριοθετημένη έναρξη 8.30 π.μ. και λήξη 8.30 μ.μ. Ουσιαστική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Νομοθετική καθιέρωση 35ωρου-5ήμερου-7ωρου με αύξηση των αποδοχών. Καμία συμμετοχή σε διαλόγους που ξεπουλάνε τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ