Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στόχος, φτηνοί υπάλληλοι χωρίς δικαιώματα

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ αποδέχονται τη μερική απασχόληση, διαφωνούν στη διαδικασία

Η προώθηση γενικότερων αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση για τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, για πιο γρήγορη και χωρίς περιορισμούς κίνηση των κεφαλαίων, των προϊόντων, των υπηρεσιών, του ανθρώπινου δυναμικού, είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης μέσα και από το νέο αντιδραστικό-αντεργατικό νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση στο δημόσιο που έφερε για ψήφιση στη Βουλή. Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας στη χτεσινή συζήτηση για το νομοσχέδιο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τεκμηριώνοντας την καταψήφισή του από το ΚΚΕ.

Ο Τ. Τσιόγκας είπε ότι πρώτος στόχος είναι το χτύπημα των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό και με τις προεκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης για την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας.

Υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης «η κυβέρνηση, που με την αντεργατική πολιτική των αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων διόγκωσε την ανεργία, τώρα εμπορεύεται το δικαίωμα του άνεργου στην εργασία με ταπεινωτικούς και εκβιαστικούς όρους σε βάρος του». Η πρόσληψή του θα γίνεται με το γνωστό «ρουσφέτι», ή μέσα από τις λεγόμενες εταιρίες κοινωνικού σκοπού, μια παραλλαγή των εταιριών ενοικίασης εργαζομένων, τα γνωστά δουλεμπορικά γραφεία, κατήγγειλε ο βουλευτής.

Και συνέχισε εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να καπηλεύεται διαρκώς πολιτικά το πρόβλημα της ανεργίας που η ίδια δημιουργεί και επιδεινώνει. Να δρα διαιρετικά ανάμεσα στους εργαζόμενους βάζοντας σε αντιπαράθεση τους μερικώς απασχολούμενους με τους μόνιμους. Ταυτόχρονα, αυτοί οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, ενώ θα αποτελέσει το Δούρειο Ιππο για τη χαριστική βολή στην κατακτημένη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Το ΚΚΕ - τόνισε επίσης - υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπεται και δε δικαιολογείται καμία αυταπάτη σε κανέναν εργαζόμενο. Τα μέτρα της κυβέρνησης όσο και η λεγόμενη επανίδρυση του κράτους που προβάλλει η ΝΔ έχουν τον ίδιο στόχο: Να οδηγήσουν σε μια δημόσια διοίκηση πιο λειτουργική, πιο αποτελεσματική αποκλειστικά για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο».

Και κατέληξε τονίζοντας ότι σήμερα απαιτείται από τους εργαζόμενους αντίσταση, υπεράσπιση των δικαιωμάτων και απόσπαση νέων κατακτήσεων, αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε συνδικαλιστικό επίπεδο υπέρ των ταξικών δυνάμεων, μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Για μεγάλη «τομή στο χώρο της εργασίας (!), που προσαρμόζει έστω και με καθυστέρηση τη χώρα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα», έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης. Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι ότι το 17% των εργαζομένων στις ανεπτυγμένες χώρες εργάζονται με «παρόμοιες σχέσεις εργασίας» - όπως αυτές που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση - ομολόγησε κυνικά ο υπουργός.

Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί τρεις στόχους. Πρώτος είναι η «ισχυροποίηση της κοινωνίας των πολιτών». Ως προς αυτό ξεκαθάρισε ότι τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», σχολικοί φύλακες κλπ., δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων. Είπε χαρακτηριστικά πως οι σχολικοί φύλακες ήταν ένα πρόγραμμα που έλαβε τέλος και το κράτος δεν μπορεί πλέον να πληρώσει... Ετσι, περνάνε στους δήμους, χωρίς βεβαίως η κυβέρνηση να δίνει δεκάρα τσακιστή.

Τόλμησε να ισχυριστεί ότι με αυτό το νομοσχέδιο «αντιμετωπίζεται ένα τμήμα της ανεργίας»! Η αλήθεια όμως είναι ότι με αυτό το νομοσχέδιο μοιράζεται μια θέση εργασίας στο δημόσιο, που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε δυο και τρεις μερικώς απασχολούμενους, οι οποίοι δε θα μπορούν να εγείρουν δικαίωμα μονιμοποίησης στο δημόσιο, αλλά ούτε να υπογράφουν συμβάσεις αορίστου χρόνου στις ιδιωτικές εταιρίες που θα εργάζονται! Τέλος, είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό, με τους ημιαπασχολήσιμους για ορισμένο χρόνο, για ένα κομμάτι ψωμί, «ορθολογικοποιεί» την αγορά εργασίας.

Από την πλευρά της η ΝΔ, διά του εκπροσώπου της κ. Ζώη, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, όχι βέβαια γιατί διαφωνεί στην ουσία του νομοσχεδίου, αλλά γιατί το νομοσχέδιο εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες και περιέχει σφάλματα και προχειρότητες! Οπως εξάλλου είπε ο εκπρόσωπός της, καταλήγοντας, αν η κυβέρνηση το έφερνε μετά τις εκλογές, θα το συζητούσε.

Εντέχνως η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Α. Ξηροτύρη, απέφυγε να τοποθετηθεί στην ουσία του νομοσχεδίου, αποδέχτηκε όμως τη φιλοσοφία του στο ακέραιο, δηλαδή ότι στη νέα «ευρωπαϊκή πραγματικότητα» ήδη έχουν πάρει «σάρκα και οστά» τέτοιες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, σύμφωνα με τον ΣΥΝ, δεν αξιοποιούνται «στοιχεία εμπειρίας από την ΕΕ» και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «διακρίνονται από προχειρότητα και σημαντικές ελλείψεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ