Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάθημα ηθικής από άπορους ανηλίκους

Βρήκαν και παρέδωσαν πορτοφόλι με 110.000 δραχμές

Συνέβη χτες στη Θεσσαλονίκη, αλλά η είδηση συνθλίφτηκε από την κενολογία των ημερών περί "νίκης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" στις εκλογές που έγιναν. Δύο αδέλφια ο Γιώργος,13 χρονών, και ο Πασχάλης 8 χρονών, λίγο πριν το μεσημέρι, περπατώντας στην οδό Βαλαωρίτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρήκαν στο δρόμο ένα τσαντάκι που περιείχε 110.000 δραχμές, την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο και το εκλογικό βιβλιάριο της γυναίκας που το έχασε. Οι δύο ανήλικοι μαθητές έτρεξαν αμέσως στα γραφεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο και παρέδωσαν το τσαντάκι με όλο το περιεχόμενο.

Η πράξη των δύο μικρών αδελφών χρειάζεται το δημόσιο έπαινο. Αποκτά όμως ιδιαίτερη σημασία επειδή είναι παιδιά άπορων γονιών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι προσπαθούν να συντηρήσουν την οικογένεια με τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουν από την Πρόνοια. Η οικογένεια των αδελφών Προκοπίου είναι άστεγη και διαμένει προσωρινά σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς τους είναι άνεργοι.

Δυστυχώς, το βαθιά ταξικά διαρθρωμένο κράτος, η πολιτική αποκλεισμών, φτώχειας και εξαθλίωσης, που στο όνομα της σύγκλισης των οικονομιών διαρκώς εντείνει τα αδιέξοδα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τους έχει καταδικάσει.

Η ηθική και οι βαθιά ανθρώπινες αξίες όμως δύσκολα ξεριζώνονται. Το νέο εκσυγχρονιστικό ήθος και ύφος, της ρεμούλας και του τυχοδιωκτισμού, ευτυχώς για μας, βρίσκει ακόμη ισχυρές αντιστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ