Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι εργαζόμενοι θύματα της παγκοσμιοποίησης

Επισημάνσεις οικονομολόγων, ενόψει διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Παγκοσμιοποίηση και κοινωνίες της Διακινδύνευσης"

Οι εργαζόμενοι και το λεγόμενο κοινωνικό κράτος θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τις πρώτες τοποθετήσεις Ελλήνων οικονομολόγων και πανεπιστημιακών σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 22, 23 και 24 Οκτώβρη, με θέμα "Παγκοσμιοποίηση και Κοινωνίες της Διακινδύνευσης". Στο συνέδριο έχουν κληθεί και θα μιλήσουν Ελληνες ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές, καθώς και ξένοι ερευνητές και καθηγητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που έχουν ειδικευτεί στην έρευνα του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και των κινδύνων που τη συνοδεύουν.

Στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να συζητηθούν οι δύο κυριότερες εκδοχές της παγκοσμιοποίησης, "η παγκοσμιοποίηση του παραγωγικού κεφαλαίου και η παγκοσμιοποίηση του χρηματιστικού κεφαλαίου".Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου, η δεύτερη ενότητα είναι η πιο επίκαιρη, επειδή είναι αυτή που συνδέεται με την κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεπάγεται κινδύνους παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης. Η δεύτερη, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντική, διότι αυτή έχει οδηγήσει στον ανταγωνισμό των εθνικών νομοθεσιών "προς τα κάτω", προκειμένου να είναι ελκυστικότερες απέναντι στις επενδύσεις των πολυεθνικών ή διεθνικών επιχειρήσεων.

Ειδικοί επιστήμονες θα προσεγγίσουν τα παραπάνω θέματα από πολλές σκοπιές, σε μια προσπάθεια και πρωτοβουλία του Παντείου Πανεπιστημίου "διάδοσης, αλλά και παραγωγής της γνώσης" - όπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο πρόεδρος της διοργανώτριας επιστημονικής επιτροπής, Ηλίας Κατσούλης. Θέματα, όπως παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά και κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής, ο ρόλος των εθνικών κρατών, ο ρόλος των πολυεθνικών, αλλά και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, θα τεθούν επί τάπητος, ανοίγοντας έναν κύκλο συζήτησης που κρίνεται αναγκαίος για την εξήγηση των σημερινών οικονομικών φαινομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ