Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΜΑΚΕΛΕΙΟ" ΟΔΟΥ ΝΙΟΒΗΣ
Η καθυστέρηση ενισχύει την ανασφάλεια

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκη, για τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη

"Πριν από 20 περίπου μέρες, συγκλονίστηκε η κοινή γνώμη από το "μακελειό" της οδού Νιόβης με θύμα την άτυχη Αμαλία Γκινάκη και τον σοβαρότατο τραυματισμό αστυνομικού", επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης σε χτεσινή Επίκαιρη Ερώτησή του για τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

"Καταλογίστηκε, αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ, βέβαια, κάποια ευθύνη στην ηγεσία της Αστυνομίας (αντικατάσταση Αρχηγού), αλλά η κοινή γνώμη αναμένει απαντήσεις για τις συνθήκες, τις αποφάσεις, τις ενέργειες που οδήγησαν στην τραγωδία. Αναμένει βέβαια και επιμερισμό ευθυνών τόσο στους υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και στους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Διότι δεν είναι δυνατόν, να προχώρησε η Αστυνομία στις συγκεκριμένες ενέργειες χωρίς να έχει ενημερώσει και χωρίς να έχει τη συναίνεση ή τουλάχιστον την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης".

Στη συνέχεια της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Μπ. Αγγουράκης υπογραμμίζει: "Τεράστια όμως ερωτηματικά δημιουργήθηκαν σε σχέση με τις συνθήκες της "περίθαλψης" και του θανάτου του Σορίν Ματέι. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία το δικαίωμα στην ολοκληρωμένη περίθαλψη και το δικαίωμα στη ζωή, ανήκει σε όλους τους πολίτες, και φυσικά σε εκείνους που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα. Παρ' ότι πολλές ερμηνείες είδαν το φως της δημοσιότητας, καμία υπεύθυνη απάντηση δεν υπήρξε μέχρι σήμερα. Είναι φανερό ότι τόσο η δικαστική, όσο και η διοικητική έρευνα καθυστερούν τη στιγμή που απαιτούνται γρήγορες και ουσιαστικές απαντήσεις και στα δύο αναφερόμενα ζητήματα. Κάθε καθυστέρηση ενισχύει το κλίμα ανασφάλειας των πολιτών και εδραιώνει την πεποίθηση ότι μεθοδεύεται "κουκούλωμα"".

Ο Μπ. Αγγουράκης ερωτά τον πρωθυπουργό:

  • Εάν αναγνωρίζει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης;
  • Πότε, επιτέλους, θα υπάρξουν υπεύθυνες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα; Κατέθεσε χτεςο Παπαδογιαννάκης

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Ι. Παπαδογιαννάκης προσήλθε χτες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Ι. Δασούλα και κατέθεσε ως μάρτυρας, στο πλαίσιο της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που έχει διαταχθεί από τον υπουργό του ίδιου υπουργείου Γ. Ρωμαίο για τα αιματηρά γεγονότα της οδού Νιόβης. Στους δημοσιογράφους δε θέλησε να δηλώσει τίποτα σχετικό με το περιεχόμενο της κατάθεσής του.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Ι. Παπαδογιαννάκης, που αντικαθιστούσε εκείνη τη μέρα τον απόντα στο εξωτερικό υπουργό Δημόσιας Τάξης, ενημερωνόταν συνεχώς για την πορεία της αστυνομικής επιχείρησης, συμμετείχε ενεργά σε κάθε φάση της και, επομένως, είχε την πολιτική της ευθύνη. Είναι, επίσης, το κυβερνητικό πρόσωπο που "επιστράτευσε" τον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι" για τη διεξαγωγή του μαραθώνιου "απευθείας διαλόγου" με τον Σορίν Ματέι και την τραγική 25χρονη όμηρό του Αμαλία Γκινάκη και, τέλος, ο άνθρωπος που εκ των υστέρων προσπάθησε να δικαιολογήσει την ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ. για το μακελειό, με τις δηλώσεις του περί "ψεύτικης χειροβομβίδας". Απέδωσε δε τη λανθασμένη αυτή πεποίθηση των αστυνομικών αρχών, σε δήθεν αποκάλυψη της φίλης του Ματέι, Πηνελόπης Αθανασοπούλου...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ