Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Αγώνας κόντρα στην "Ατζέντα 2000"

- Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται φέτος η κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς;

- Ολα δείχνουν ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι φέτος θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι και το σίγουρο είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν νέα μείωση του εισοδήματός τους. Η προκαταβολή που παίρνουμε εδώ, στη Βοιωτία, είναι 240 με 245 δραχμές το κιλό. Την ίδια προκαταβολή πήραμε και πέρσι, όμως παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή πήγε καλά, στο τέλος θα εισπράξουμε λιγότερα, από 10 έως και 40 δραχμές το κιλό, από τα χρήματα που πήραμε για την περσινή παραγωγή. Κι αυτό γιατί η αύξηση της παραγωγής αυξάνει και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή παραγωγού στο βαμβάκι. Οι βαμβακοπαραγωγοί, που φέτος πέτυχαν να έχουν καλή παραγωγή και περιμένουν να βγάλουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα βρεθούν τελικά χαμένοι. Κι αυτό επειδή η τιμή στο βαμβάκι θα είναι μικρότερη, ενώ, από την άλλη, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε φέτος ακόμα περισσότερο μετά και την υποτίμηση της δραχμής. Αυτή η κατάσταση φέρνει τους βαμβακοπαραγωγούς σε αδιέξοδο, αφού δε βγάζουν κέρδος και εισόδημα, για να μπορέσουν να ζήσουν και να δουλέψουν τα χωράφια τους.

- Ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί;

- Οι πολιτικές, που εφάρμοσαν οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα επιτελεία των Βρυξελλών όλα τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν τη βαμβακοκαλλιέργεια σε αδιέξοδο και οδηγούν και τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό. Πάντως, το χειρότερο πλήγμα κατάφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που το 1995 ψήφισε στις Βρυξέλλες το νέο καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι, ερήμην των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τα ολέθρια αποτελέσματα. Η κυβέρνηση, αντί να ζητήσει αύξηση του πλαφόν, με βάση τον πραγματικό αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούνται με βαμβάκι στη χώρα μας και σε μια προοπτική ανάπτυξης της καλλιέργειας, τη στιγμή που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική στο προϊόν αυτό, δέχτηκε τις αποφάσεις για περιορισμό της καλλιέργειας και μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Με την ίδια δουλικότητα η κυβέρνηση ζήτησε φέτος να γίνει μια τροποποίηση - κοροϊδία του κανονισμού της ΕΕ. Δηλαδή, να γίνεται και μια δεύτερη εκτίμηση και να δίνεται και μια δεύτερη προκαταβολή μετά το Δεκέμβρη στους βαμβακοπαραγωγούς. Και αυτό θέλει να το "διαφημίζει" ως επιτυχία. Αλλά η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτή η τροποποίηση δεν πρόκειται να ωφελήσει σε τίποτα τους βαμβακοπαραγωγούς, αφού ούτε δεύτερη προκαταβολή θα πάρουν, όπως φαίνεται, και όπως είπα προηγουμένως και η τελική τιμή θα είναι μικρότερη.

- Τι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

- Ο πραγματικός μονόδρομος για να λυθούν τα προβλήματα, που υπάρχουν στη βαμβακοκαλλιέργεια, είναι η συνέχιση και η ένταση του αγώνα. Οι βαμβακοπαραγωγοί και συνολικά όλοι οι αγρότες πρέπει να ξαναβγούν στους δρόμους μαζικά και δυναμικά και να ανατρέψουν με την πάλη τους αυτές τις καταστροφικές αντιαγροτικές πολιτικές. Πρέπει με τον αγώνα τους να στείλουν ένα αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και τα επιτελεία των Βρυξελλών, που σχεδιάζουν ενόψει της "Ατζέντας 2000" ακόμα πιο χειρότερα μέτρα, ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

K. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτελειώνουν το βαμβάκι(2001-05-20 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση του ...«έσκαψε το λάκκο»(2001-05-13 00:00:00.0)
Χάνουν 113 δισ. δραχμές οι βαμβακοπαραγωγοί!(1999-06-04 00:00:00.0)
Στις καταστροφές ποντάρει η κυβέρνηση(1997-02-12 00:00:00.0)
"Καθαρή κοροϊδία"!(1996-09-19 00:00:00.0)
Ασύμφορες όλες οι καλλιέργειες(1996-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ