Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δηλητηρίαση από μανιτάρια

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και "Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης τέσσερα άτομα από την Καστοριά, που έφαγαν δηλητηριώδη μανιτάρια. Μαζί με άλλους δύο φίλους τους μάζεψαν τα αυτοφυή μανιτάρια από το βουνό χωρίς να γνωρίζουν αν είναι δηλητηριώδη. Μόλις έφαγαν τα μανιτάρια παρουσίασαν στομαχικές διαταραχές και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Εκεί νοσηλεύονται τα δύο άτομα, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή το περιστατικό, το Κέντρο Δηλητηριάσεων εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει ότι μερικά από τα άγρια αυτοφυή μανιτάρια, που φυτρώνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα χωράφια και τα δάση, με τα πρωτοβρόχια, είναι δηλητηριώδη και όταν φαγωθούν προκαλούν βαριές, ακόμα και θανατηφόρες, δηλητηριάσεις.

Τι τελευταίες δέκα μέρες σημειώθηκαν αρκετές δηλητηριάσεις, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η δηλητηρίαση από τα μανιτάρια εκδηλώνεται πολλές ώρες (8 - 15) μετά το φαγητό, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αντιμετώπισή της, καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Επειδή η διάκριση των δηλητηριωδών από τα αθώα άγρια μανιτάρια δεν είναι εύκολη, το Κέντρο Δηλητηριάσεων συνιστά μεγάλη προσοχή σε όσους μαζεύουν μανιτάρια και τα μαγειρεύουν. Τέλος, διευκρινίζει ότι τα μανιτάρια που καλλιεργούνται και διατίθενται συσκευασμένα στο εμπόριο είναι εντελώς ακίνδυνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ