Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Ο λόφος του Στρέφη θα πάει... στράφι;

Σε απέραντο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί ο λόφος του Στρέφη στα Εξάρχεια. Την ίδια στιγμή σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων θέλουν την τουριστική "αξιοποίηση" του χώρου

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί ο λόφος του Στρέφη, ένας χώρος που πιο παλιά φιλοξενούσε πολιτιστικές εκδηλώσεις, "πάντρευε" νέες και μεγαλύτερες ηλικίες στο παιχνίδι και στον περίπατό τους εκεί. Ενας χώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, που τώρα έχει εγκαταλειφθεί, με τα σκουπίδια και τις πεταμένες σύριγγες να "πνίγουν" αναμνήσεις, να "φράζουν" τη δημιουργία νέων.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων πολλές. Αίτημά τους να παρθούν μέτρα για τον καθαρισμό και την αξιοποίηση του χώρου. Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής;"Κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε για το χάλι στο λόφο", μας λέει η Μαρία Βουρτζέγλου."Τα δέντρα που υπάρχουν γύρω από το λόφο έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της ξηρασίας και παραμένουν απότιστα όλο το χρόνο. Βαρεθήκαμε τις υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής ότι θα φυλάξει, θα καθαρίσει το χώρο, θα διατηρήσει το πράσινο".

"Στου Στρέφη κάποτε υπήρχαν παιδιά που έπαιζαν, παππούδες που συζητούσαν, νέοι που άκουγαν μουσική και ερωτεύονταν. Αυτός ο τόπος είχε αξιοποιήσει μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας, αληθινή και ανθρώπινη", μας είπε ο Γιώργος Ανδρέου,κάτοικος των Εξαρχείων. Και συνεχίζει αγανακτισμένος: "Τα τελευταία χρόνια ο λόφος "φιλοξενεί" όγκους σκουπιδιών. Εχει εγκαταλειφθεί τελείως από τις αρμόδιες αρχές. Κανένας μας δεν τον επισκέπτεται, παρά μόνο οι τοξικομανείς".

"Το μόνο που ζητάμε είναι να υπάρξει μια "όαση", μια ανάσα ξεκούρασης από την καθημερινότητα. Να αποτελέσει - και πάλι - ο Λόφος του Στρέφη χώρο ουσιαστικής επικοινωνίας", τόνισε η Ελευθερία Καρακώστα.

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής και με τα σχέδια που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος Αθηναίων για την πολεοδομική "ανάπλαση" της περιοχής, σύμφωνα με την οποία ο χώρος του Μουσείου θα ενοποιηθεί με το Λόφο του Στρέφη. Μέσα σ' αυτό τον ενιαίο χώρο, ο οποίος προβλέπεται να "αξιοποιηθεί" τουριστικά, στόχος είναι να πεζοδρομηθούν οι γύρω δρόμοι και να κατασκευαστούν σταδιακά ξενοδοχεία, εστιατόρια και γκαράζ τουριστικών λεωφορείων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των τουριστών ή επιχειρηματιών που επισκέπτονται την πόλη. Να αποκλειστεί κατά συνέπεια η πρόσβαση των κατοίκων σ' αυτούς τους χώρους.

"Δε θέλουμε να αποτελέσει ο Λόφος του Στρέφη άλλο ένα τουριστικό θέρετρο. Θέλουμε να παραμείνουμε γειτονιά. Ηδη τα Εξάρχεια έχουν γίνει ένας μεγάλος πεζόδρομος, γεμάτος τραπεζάκια", υπογράμμισε ο Νίκος Παπατζιόρης. Με παρέμβασή του προς τον δήμαρχο Αθήνας, για "το κατάντημα που επικρατεί στο λόφο του Στρέφη", αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Εξάρχεια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαρχείων "Η Γειτονιά", καταγγέλλει: "Επί μια τετραετία δεν "καταφέρατε" ως δήμαρχος να "πείσετε" τις υφιστάμενές σας δημοτικές υπηρεσίες να ασχοληθούν με τις πιο απλές και αυτονόητες καθημερινές ανάγκες και λειτουργίες της πόλης (αποκομιδή σκουπιδιών, καθαριότητα, βελτίωση των πάρκων, σχολείων, παιδικών χαρών και άλλα). Με την ανοχή και την προτροπή της σημερινής δημοτικής αρχής αναπτύσσονται από τους καταστηματάρχες τραπεζοκαθίσματα σε όλες τις πλατείες και τους πεζοδρόμους, επειδή αυτό αποτελεί πηγή εσόδων. Οι δημοτικές υπηρεσίες μετατράπηκαν σε βιομηχανία έκδοσης αδειών νυχτερινών μαγαζιών, χωρίς να υπολογίζεται η γειτνίασή τους με σχολεία, εκκλησίες και ο κορεσμός της περιοχής από αυτά".

"Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ξέροντας πως δε σας έχουμε στο πλευρό μας", καταλήγει στην παρέμβασή του προς τον δήμαρχο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Γειτονιά".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ