Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΟΤΣΙΔΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΑΣΘΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ "ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ"
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ να παραμείνει στους αγρότες

- Γιατί είναι αρνητική η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, να παραχωρήσει τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης στην ΑΤΕ; Η εξέλιξη θα είναι σε βάρος αγροτών και εργαζομένων;

- Για μας είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η εξέλιξη ανοίγει οριστικά το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Ενωσης και τον έλεγχό της από ορισμένους νέους καπιταλιστές. Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΑΤΕ είναι η διάλυση και των δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων, ώστε οι βιομηχανίες, που έχουν στα χέρια τους, αργά ή γρήγορα, να πέσουνε στα χέρια ιδιωτών. Με τα νέα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τα εργοστάσια που μέχρι σήμερα στηρίζανε τον μικρό και μεσαίο αγρότη, και αν ακόμη δεν πωληθούν άμεσα σε οποιονδήποτε καπιταλιστή, θα πέσουν στα χέρια λίγων μεγαλοπαραγωγών. Οι μικροκαλλιεργητές σταδιακά θα φύγουν από την παραγωγή. Αυτό είναι φυσικό ότι θα έχει επιπτώσεις και σε μας τους εργαζόμενους. Ηδη έχει ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων.

- Μέσα από το πρόγραμμα εξοικονόμησης, που κατέθεσε η νέα διεύθυνση της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, διακρίνεται το πνεύμα του νέου νόμου της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. Πώς προτίθεται ο Σύνδεσμος Εργαζομένων να αντιδράσει στις αλλαγές που προωθούνται;

- Δε διακρίνεται απλά. Είναι ξεκάθαρο. Μέσα από το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, ουσιαστικά, προωθείται η κατάργηση του 8ωρου, η κατάργηση ειδικοτήτων και η μείωση προσωπικού. Ηδη έχουν ζητήσει δάνειο από την ΑΤΕ για την αποχώρηση εργαζομένων, ενώ ψιθυρίζονται και απολύσεις. Παράλληλα, θα περικόψουν τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται εποχιακά στα εργοστάσια της Ενωσης. Ολα αυτά στο όνομα της εξυγίανσης, που εμείς το χαρακτηρίζουμε απάτη. Σχεδιάζουν μόνο για το έτος '98 - '99 να εξοικονομήσουν, από τους 170 εναπομείναντες εργαζόμενους, 200 εκατ. δρχ. από τη μισθοδοσία.

Οι άλλες παρατάξεις, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, παίζουν καθαρά τον κυβερνητικό ρόλο και προσπαθούν να αποκρύψουν το τι προδιαγράφεται, προκειμένου να μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι και οι αγρότες απέναντι σ' αυτές τις επιλογές. Μάλιστα, απέναντι στην επίθεση που διαφαίνεται στα εργασιακά μας δικαιώματα, όχι απλά δεν έχουν σκοπό να αντιδράσουν, αλλά, όπως λένε, "αν το προβλέπει ο νόμος, τι να κάνουμε;". Εμείς ως "Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση" λέμε για άλλη μια φορά πως "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", και γι' αυτό θα παλέψουμε.

- Οι εργαζόμενοι πώς πρέπει να αντιδράσουν; Τι προτείνει η "Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση";

- Οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν και ήδη φαίνεται πως υιοθετούν τις αγωνιστικές προτάσεις της παράταξής μας. Αμεσα πρέπει να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα 3,5 μηνών που μας οφείλονται και παράλληλα να ενημερώσουμε τους αγρότες και όλους τους φορείς του νομού, ώστε όλοι μαζί να αντιπαλέψουμε την εφαρμογή αυτής της απόφασης - πολιτικής που ουσιαστικά θα οδηγήσει σε ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες και σε ξεπούλημα της Ενωσης. Να παλέψουμε ώστε να κατοχυρωθεί πως τα εργοστάσια της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, όχι μόνο δε θα κλείσουν και δε θα πέσουν σε χέρια ιδιωτών, αλλά θα συνεχίζουν να δουλεύουν για το συμφέρον της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Οι εργαζόμενοι, μαζί με τους αγρότες, πρέπει να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν άλλη πολιτική. Γιατί το πρόβλημα είναι πολιτικό και σχετίζεται με τις επιλογές της ΕΕ.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ