Αποκαλυπτικό έγγραφο του προέδρου του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, για τις περικοπές των εφημεριών
Οι παράλογες αποφάσεις της κυβέρνησης για την περικοπή των εφημεριών ενέχουν τον κίνδυνο να μην μπορούν τα νοσοκομεία να πληρώσουν ούτε μια εφημερία από κάποια χρονική περίοδο και μετά, καθώς μέχρι τώρα πλήρωναν "με έναντι" και τα ποσά ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων και όχι στους δείκτες της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης που αποτέλεσαν τον οδηγό, στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, οι οποίοι υπέγραψαν τις αποφάσεις.
Την πλευρά αυτή επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλειος Παπαευθυμίου με έγγραφό του (24.8.1998) προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα μετά την περικοπή κατά 42,7% της δαπάνης την οποία ζήτησε το ΔΣ του νοσοκομείου. Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ζήτησε για τις εφημερίες 110 εκατ. το μήνα και εγκρίθηκαν μόνο 63.
Η δαπάνη αυτή, υπογραμμίζει ο Β. Παπαευθυμίου, "θα δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο μας" και στη συνέχεια καταγράφει τους λόγους για τους οποίους θα δημιουργηθούν αυτά τα προβλήματα. Ως πρώτο λόγο αναφέρει: "Μέχρι σήμερα και από 1.1.98 το Νοσοκομείο πλήρωνε περίπου 120 εκατ. δραχμές το μήνα και συνεπώς έχει εξαντληθεί σχεδόν η εγγεγραμμένη γι' αυτό πίστωση σύμφωνα με την παρακάτω απόφαση. Συνεπώς δε θα υπάρξει δυνατότητα να αποζημιωθούν οι εφημερεύοντες γιατροί από 1.9.98".
"Εκτός από τον παραπάνω τυπικό λόγο, συνεχίζει η επιστολή, υπάρχουν και ουσιαστικοί λόγοι που θα δυσχεράνουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αφού τα θεσμικά όργανα (Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕ) και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας) και το ΔΣ του Νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες για εφημερεύον ιατρικό προσωπικό, είχαν ζητήσει 110 εκατ. δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι τώρα με το εγκριθέν ποσόν των 63 εκατ. δρχ. θα χρειαστεί να μειωθεί το εφημερεύον ιατρικό προσωπικό στο μισό περίπου. Συνεπώς η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας θα μειωθεί στο ελάχιστο και θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου".
Να επισημανθεί ότι την ίδια μέρα (24.8.1998) που ο Β. Παπαευθυμίου έστειλε την επιστολή προς τον υπουργό, η ΕΕ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου με έγγραφό της προς το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, υπογράμμιζε ότι με την απόφασή της για τις εφημερίες (28.4.1998) - με βάση την οποία συντάχτηκε το αίτημα για τα 110 εκατ. δραχμές το μήνα - "έχει καθορίσει τον ελάχιστο αριθμό των γιατρών που πρέπει να εφημερεύουν". Η ΕΕ τονίζει: "Θεωρούμε δε ότι κάθε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εφημερευόντων ιατρών θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας".
Ο Β. Παπαευθυμίου στην επιστολή του προς τον υπουργό, επισημαίνει ότι οι εφημερίες που ζήτησε το νοσοκομείο είναι αναγκαίες γιατί οι "περισσότερες κλινικές εφημερεύουν καθημερινά" και γιατί το νοσοκομείο, ως περιφερειακό, "αντιμετωπίζει όχι μόνο περιστατικά της Βορειοδυτικής Ελλάδας αλλά και μεγάλο αριθμό Αλβανών και Βορειοηπειρωτών".
Και η επιστολή καταλήγει: "Σας παρακαλούμε για την άμεση ρύθμιση του ανωτέρω περιγραφόμενου προβλήματος, ώστε να μην φτάσουμε σε τυχόν δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου".
Στο άλλο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το "Χατζηκώστα" οι περικοπές για τις εφημερίες έφτασαν στο 52%. Το νοσοκομείο ζήτησε 73 εκατ. και εγκρίθηκαν μόλις 35.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Ιωαννίνων Απ. Τασούλαςμε χτεσινή δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης επισήμανε ότι "η κυβέρνηση οδηγεί σε μεγάλη υποβάθμιση και αποδιοργάνωση τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας" υπογραμμίζοντας ότι είναι βέβαιο πως η περικοπή σχεδόν κατά 50% των εφημεριών στα δυο νοσοκομεία του νομού, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία προσφοράς υπηρεσίας. "Η κυβέρνηση, συνεχίζει η δήλωση, προχωρά στην αντικοινωνική της πολιτική παρά τις επισημάνσεις και τις σαφείς προειδοποιήσεις των επιστημονικών επιτροπών, των διευθυντών ιατρικής υπηρεσίας, των ΔΣ και των προέδρων των νοσοκομείων".
Και η δήλωση καταλήγει: "Καλούμε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα ΚΥ καθώς και όλο το λαό να αντιδράσει σε αυτήν την πολιτική. Εκτός των άλλων μορφών αντίδρασης και πάλης, η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, με τη στήριξη και επιλογή αγωνιστικών ψηφοδελτίων Νομαρχών και Δημάρχων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος έκφρασης της θέλησης των εργαζομένων".