Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Διήμερη απεργία των γιατρών

Σήμερα η παράσταση στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, στις 11 π.μ., αύριο η συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία"

Ο αναβρασμός που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αθήνας και του Πειραιά αναμένεται να εκφραστεί στη διήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, που αρχίζει σήμερα και τελειώνει αύριο. Στις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται στα νοσοκομεία η συμμετοχή είναι ανεβασμένη. Αξιοσημείωτη είναι η ιδιαίτερη συμμετοχή των διευθυντών, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων.

Σήμερα, ώρα 11 π.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) μαζί με τις πενταμελείς επιτροπές των γιατρών στα νοσοκομεία θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα.

Αύριο, ώρα 11 π.μ., θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία".

Η ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση ανάκληση της διυπουργικής απόφασης, με την οποία περικόπτεται σημαντικό τμήμα των τακτικών αποδοχών (130.000 - 170.000 δραχμές) στις άδειες των γιατρών. Επίσης ζητά να γίνουν αποδεκτά τα προγράμματα εφημεριών που έχουν συνταχθεί από τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων.

Σήμερα και αύριο θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά από προσωπικό ασφαλείας. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν αναβληθεί

Ο ΙΣΑ υιοθετεί τα αιτήματα

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει "τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, υιοθετεί τα αιτήματά του και στηρίζει τη διήμερη απεργία του".

Ο ΙΣΑ θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση ανάκληση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών και Υγείας, βάσει της οποίας περικόπτονται επιδόματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για το Νέο Ιατρικό Μισθολόγιο. Επίσης θεωρεί επιβεβλημένο το "πρόγραμμα εφημεριών των γιατρών" να καταρτίζεται από τις Επιστημονικές Επιτροπές των νοσοκομείων σε συνεργασία με τα Διοικητικά τους Συμβούλια, βάσει των πραγματικών αναγκών και να μη φαλκιδεύεται από μικρόψυχες και κοντόφθαλμες λογιστικές λογικές.

"Πρέπει, τονίζει ο ΙΣΑ, να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι τα χρόνια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι επιτακτικό να βρουν την οριστική τους λύση και να παύσουν να εμπλέκονται σε ένα δαίδαλο νομικίστικων τεχνασμάτων και πάσης φύσεως υστεροβουλιών και σκοπιμοτήτων".

Και η ανακοίνωση του ΙΣΑ καταλήγει: "Η δημόσια υγεία είναι το μείζον, οι δε λειτουργοί της πρέπει να τύχουν της μεταχειρίσεως που δικαιούνται και τους αξίζει".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ