Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργία πείνας 40 Κούρδων

Η Επιτροπή Κούρδων Προσφύγων του Ιράκ καταγγέλει ότι έγιναν 500 απελάσεις τον τελευταίο καιρό

Η δημιουργία κέντρων υποδοχής στη χώρα μας, που θα μπορούν να προσφέρουν μόνιμη φιλοξενία στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, η προσφορά πολιτικού ασύλου και το σταμάτημα των απελάσεων - που γι' αυτούς σημαίνει βέβαιο θάνατο - είναι τα βασικά αιτήματα των 40 Κούρδων προσφύγων από το Ιράκ, οι οποίοι από χτες το απόγευμα ξεκίνησαν απεργία πείνας στα Προπύλαια.

Η Επιτροπή Κούρδων Προσφύγων του Ιράκ επέλεξε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, γιατί, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί της, εδώ και δυόμισι χρόνια και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις - που έχουν δοθεί κατά καιρούς - το κράτος αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του για τους πολιτικούς πρόσφυγες. "Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης, βάσει της οποίας οφείλει να υποδέχεται πολιτικούς πρόσφυγες και να προσφέρει άσυλο. Αντί γι' αυτό, τον τελευταίο, ειδικά, μήνα έχουν απελαθεί από τη χώρα πάνω από 500 Κούρδοι. Καταλαβαίνετε πως, όταν απελαύνονται οι Κούρδοι στην Τουρκία, απελαύνονται για σίγουρο θάνατο", είπε στο "Ρ" ο Αμπουάλι,επικεφαλής της Επιτροπής.

Ο Αμπουάλι αναφέρθηκε και στα κέντρα υποδοχής πολιτικών προσφύγων, που είναι ανύπαρκτα στη χώρα μας. Επισήμανε πως από τότε που οι Κούρδοι έφτασαν στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 1996, η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμιά ευθύνη γι' αυτούς και όλες οι λύσεις που δόθηκαν ήταν προσωρινές. "Εκδιωχθήκαμε απ' τον έναν καταυλισμό στον άλλον, ενώ δεν ισχύουν πλέον οι κάρτες προσωρινής προστασίας, που μας είχαν κατ' αρχήν χορηγηθεί. Ισχυσαν για ένα εξάμηνο και έκτοτε δεν ανανεώθηκαν. Οι πρόσφυγες δεν έχουν χαρτιά και είναι σε διαρκή κίνδυνο απέλασης. Μια βόλτα αν βγείτε στις κεντρικές πλατείες της Αθήνας, θα διαπιστώσετε πως είναι γεμάτες Κούρδους, που δεν έχουν πού να πάνε, που φοβούνται πως θα απελαθούν", υπογράμμισε ο Αμπουάλι.

Οσον αφορά τους υπάρχοντες καταυλισμούς στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε πως τους ζητήθηκε να αδειάσουν τον καλοκαιρινό καταυλισμό του Σουνίου, με αποτέλεσμα οι Κούρδοι να μην έχουν πού να πάνε. "Προσπαθήσαμε να πάμε στον καταυλισμό "Πεντέλη Α", αλλά εκεί δε δέχονται άγαμους! Αυτοί οι άποροι πρόσφυγες θα πρέπει να γυρνάνε στους δρόμους άστεγοι, πεινασμένοι και χωρίς νομική κάλυψη;", αναρωτήθηκε ο Αμπουάλι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ